10 C
София
сряда, май 1, 2024
НачалоЕвропаВезенков задмина легенди на европейския баскетбол като Арвидас Сабонис и Мирсад Тюркчан...

Везенков задмина легенди на европейския баскетбол като Арвидас Сабонис и Мирсад Тюркчан (видео)

Крилото на Олимпиакос не остава нито за миг фенове и анализатори да си поемат дъх

Европейският баскетбол е подвластен на страхотната игра на Александър Везенков по терените на Стария континент в последните седмици. Крилото не остава нито за миг фенове и анализатори да си поемат дъх и снощи в Мюнхен отново бе над всички за Олимпиакос с 20 точки и 13 борби, с което го изведе до победата с 82:71 срещу Байерн.

Рецитал и рекорд за Везенков в Мюнхен (видео)

206-сантиметровият българин стана първият играч на Олимпиакос, достигнал до КПД 43 в един мач от Евролигата. Това е и негов личен рекорд, като предишният му бе от март 2021 г срещу АЛБА Берлин. Всичко това Александър Везенков стори, след като допълни сметката си срещу Байерн с 4 асистенции, 1 открадната топка и чадър за 30 минути в игра.

До момента през сезона 27-годишният играч на Олимпиакос има средни показатели от 20 точки, 8.9 борби, 2.2 асистенции и 1.1 откраднати топки в общо 8 двубоя в най-силната клубна надпревара в Европа, което му носи КПД 28.2 на среща. Той е водещ реализатор на „червено-белите“, най-добър борец и първи по коефициент.

Според Basketnews, коефициентът на Александър Везенков е третият най-висок за всички времена в Евролигата. Преди него стоят само тези на Деян Томашевич – КПД 30.9 в 12 мача през 2000/2001 и Дерек Хамилтън с КПД 28.3 в 10 двубоя в същия сезон.

Александър Везенков изпреварва в тази класация легенди на европейския баскетбол като Арвидас Сабонис и Мирсад Тюркчан. MVP на Евробаскет 1985 е четвърти в подреждането с КПД 26.3 в 18 мача през 2003/2004 с екипа на Жалгирис, докато пети е най-полезният играч на редовния сезон в Евролигата през 2001 г. с КПД 25.8 от 2000/2001 като част от Париж Баскет.

Александър Везенков е с ключов принос за 6-те победи на Олимпиакос в Евролигата през този сезон. На сметката си гръцкият гранд има и 2 загуби, с което заема второ място в класирането.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани