12.6 C
София
сряда, май 1, 2024
НачалоЕВРОБАСКЕТ 2022ЕВРОБАСКЕТ 2022: Чавдар Костов обяви край на кариерата си в националния ни...

ЕВРОБАСКЕТ 2022: Чавдар Костов обяви край на кариерата си в националния ни отбор (ВИДЕО)

Бяхме близо, но не успяхме, сподели гардът след последния си мач с представителния ни тим

Българският национален отбор остава и без своя капитан. Чавдар Костов обяви, че Евробаскет 2022 е последният турнир с представителния ни тим след 15 години с него. 

„С изключение на първите два мача мисля, че влязохме в някакъв ритъм. Успяхме да играем малко по-добре и малко по-здраво да стоим на терена. Щеше да е хубаво последният ми мач за националния отбор да е в Германия. Със сигурност този турнир ми беше последният за националния отбор“, заяви Костов след двубоя с Белгия, с който България отпадна от Европейското първенство.

ЕВРОБАСКЕТ 2022: България завърши участието си на турнира след загуба от Белгия (ВИДЕО)

Липса на концентрация, изпуснахме ключови стрелби накрая. Те играха доста бързо, вкараха ни много точки на контраатака и мисля, че с това спечелиха мача. Не можахме да отговорим на тяхното темпо, не се връщахме достатъчно бързо в защита. Имахме много неорганизирани нападения, които не бяха сполучливи“, каза още 34-годишният баскетболист.

На терена не си личеше, че има някаква чак такава умора, но може би наистина след вчерашния мач това ни е попречило да бъдем на 100 процента. Но това със сигурност не е оправдание. Бяхме близо, но не успяхме просто. Имахме в решаващи моменти, когато бяхме на 2-3 точки от тях, много неорганизирани нападения. Вследствие на това те ни направиха няколко контраатаки и затова резултатът е такъв“, завърши Чавдар Костов.

Гардът дебютира с екипа на мъжкия ни национален отбор през 2007 г. С България има участия на 3 европейски първенства – през 2009 г. в Полша, през 2011 г. в Литва и през тази година. Освен това, играе в квалификации за шампионатите на Стария континент през 2013 г., 2015 г., 2017 г. и в последните пресявки. Неизменна част от ростера на „трикольорите“ и в квалификациите за световното през 2019 г. и в първия етап на тези за следващия шампионат на планетата.

Чавдар Костов защитава цветовете на България и в първите два мача от предквалификациите за Евробаскет 2025, които се проведоха миналия месец. На Евробаскет 2022 196-сантиметровият гард отново бе сред най-добрите за тима ни, записвайки средно по 11.2 точки, 2.8 борби и 1.4 асистенции в общо 5 мача в Грузия.

Преди да се присъедини към мъжкия състав Чавдар Костов преминава през всички формации на националния ни отбор при подраставащите в периода от 2003 до 2008 г.

Снимки: ФИБА/LAP.BG

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BulgarianBasketballFederation (@bf_basketball)

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BulgarianBasketballFederation (@bf_basketball)

ПрезGoogle
ИзточникБТА
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани