4.6 C
София
четвъртък, април 18, 2024
НачалоЕВРОБАСКЕТ 2022ЕВРОБАСКЕТ 2022: България завърши участието си на турнира след загуба от Белгия...

ЕВРОБАСКЕТ 2022: България завърши участието си на турнира след загуба от Белгия (ВИДЕО)

Националите се бориха до последно и си тръгват с гордо вдигнати глави от Тбилиси

КАКВО СЕ СЛУЧИ: България приключи участието си на европейското първенство. В Тбилиси селекцията на Росен Барчовски загуби от Белгия с 80:89 в последния си мач от група А на шампионата на Стария континент.

И ОЩЕ: След 11-годишна пауза без участие на Евробаскет „лъвовете“ финишират с 1 успех и 4 поражения. Белгия пък се класира за Топ 16 с 3 победи и 2 загуби. Испания спечели групата след победа над Турция със 72:69 по-рано през деня. „Ла Фурия“ е с баланс от 4-1, докато турците имат 3 победи и 2 загуби. Последният, който ще продължи напред, ще стане ясен по-късно тази вечер.

НАЙ-ДОБРИ: Александър Везенков оформи четвъртия си дабъл-дабъл за България на шампионата на Стария континент – 26 точки и 13 борби. Дий Бост, който изигра последния си мач за нашия тим, добави 18 и 6 борби. Чавдар Костов и Димитър Димитров вкараха по 11 точки.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Flashscore.bg (@flashscore.bg)

Ретин Обосохан бе най-добър за Белгия с 25 точки и 7 борби. Емануел Лекомт се разписа с 20. Максим ДеЗеув остана с 13 точки.

РАЗВИТИЕТО: След 10 минути игра Белгия имаше крехък аванс за 20:19, дошъл след тройка в последната секунда на Ретин Обосохан. През втория период въпреки усилията на Александър Везенков и Чавдар Костов, съперникът стигна до двуцифрен аванс чрез Ретин Обосохан и Емануел Лекомт, за да фиксира 41:30 в своя полза на голямата почивка.

След паузата националите направиха серия от 15-4, дело на Павлин Иванов и Димитър Димитров, за да стигнат до 45:45. Белгийците взеха глътка въздух чрез Ретин Обосохан и Емануел Лекомт за 52:47, но „лъвовете“ отговориха чрез Александър Везенков и Дий Бост, за да обърнат до 55:54 в своя полза. Емануел Лекомт с 5 поредни точки върна лидерството на противника за 60:55. Реакция на Дий Бост след отсъден негов фаул му донесе и техническо, а такова получи и наставникът Росен Барчовски. Ретин Обосохан и Максим ДеЗуев пък поставиха на таблото 66:60 след 30 минути.

През последната част Андрей Иванов, Дий Бост и Александър Везенков доближиха България на 4 точки за 71:75. Белгия обаче не сбърка за 79:71 след успешни акции на Пиер-Антоан Жиле и Джонатан Табу. Димитър Димитров и Александър Везенков отново направиха пасива на „трикольорите“ – 4 точки. 1 минута преди сирената Александър Везенков също влезе в графата с техническите, след като изрази бурно претенции за неотсъден фаул срещу себе си под коша, а Ретин Обосохан направи 84:75 в полза на тима си. 25 секунди преди сирената тройка на Чавдар Костов върна разлика на -6 точки, но Джонатан Табу вкара от фаул линията три пъти за 87:78, което се оказа достатъчно за крайния успех на Белгия.

КАКВО ПРЕДСТОИ: Срещите от Топ 16 на Евробаскет 2022 ще се проведат на 10 и 11 септември. 

СТАТИСТИКА ОТ БЪЛГАРИЯ – БЕЛГИЯ

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

6 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани