18.8 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоНационални отбориРосен Барчовски: Най-трудното бе да преодолеем психологическия шок

Росен Барчовски: Най-трудното бе да преодолеем психологическия шок

Направихме първата стъпка, заяви треньорът на България

Най-трудното бе да преодолеем психологическия шок. Не играхме добре първите три части срещу Норвегия, това е повече от ясно. Имаше много справедливи критики, най-вече към мен и това е нормално, аз нося отговорност към моя отбор. Приемам това, но имаше и страшно много хейт, на който аз съм свикнал. Мен не ме интересува изобщо, но момчетата четат и чуват тези неща. В крайна сметка ние сме българи и едно е да си недоволен от отбора, а съвсем друго е да злобееш„, заяви селекционерът на България Росен Барчовски след успеха над Австрия с 83:71 в мач от предквалификациите за Евробаскет 2025. 

„Това беше най-големият проблем. Отрази се на играта ни дълго време и на стрелбата ни, особено от далечна дистанция. Имахме много отворени стрелби, в дадени моменти от мача стреляхме 3/19. След това се успокоихме малко. Подобрихме с 20% играта си в защита, пак имаме пропуски, но този път беше по-добра. Това е турнирен мач, играе се за победа с колкото се може по-голяма разлика. 12 точки не са голяма преднина, но не са и малка. Имаме много потенциал, въпреки че отборът е много млад и има играчи, които не са толкова млади, но досега не са били в ролята на лидери в отбора. Всичко това е трудно. Има потенциал в много от играчите, други от тях дадоха много, но нищо не е станало. Направихме първата стъпка, сега имаме една седмица почивка за подготовка срещу Норвегия“, каза още наставникът на „лъвовете“.

„Играта в защита има детайли, които за широката публика не се споменават. Имаше желание и агресия. Не сме имали за цел да пресираме на цял терен, австрийците не са такъв отбор. Има някои неща, които можем да подобрим. Аз винаги започвам от играта в дефанзивен план. Второто нещо е бързината, още малко трябва да дадем скорост в играта ни. Уморяват се играчите, трябва ни една седмица. Трябва да създаваме и да вкарваме по-добри ситуации още от началото на мача. Както в Норвегия, така и срещу Австрия започнахме лошо. Последното е свързано с това, че правим спадове, които ги има навсякъде в нашия спорт. От плюс 15 точки за нас бяха смъкнати само до 7, защото допуснахме три тройки. В такъв момент не може да се допускат тройки. Може да има кош и фаул, но не и серия от три поредни тройки. На видеото ще се види къде имаме още да работим“, добави той. 

„Точно тимове като Норвегия и Австрия имат един малко по-висок и тромав играч, който играе по-малко. Основните им центрове са подвижни. Константин Костадинов за втори пореден сезон е ползван на позиция пет, независимо колко е странно. Не е много добре това, защото го гласяхме за леко крило, но играем за победа, така че има и такива моменти. Има и моменти, в които играем и с Емил Стоилов“, завърши Росен Барчовски. 

ПрезGoogle
ИзточникNova Sport
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани