20.2 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоБългарияФилип Виденов: Всичко тръгва през развитието на детско-юношеските школи

Филип Виденов: Всичко тръгва през развитието на детско-юношеските школи

Моята мотивация е такава, че след известен период от време родният баскетбол да бъде уважаван в Европа, допълва новият изпълнителен директор на БФБ

Днес една от легендарните фигури в българския баскетбол Филип Виденов бе представен като изпълнителен директор на родната централа. Бившият играч на Реал Мадрид и Цървена Звезда присъства на пресконференция в Пресклуб България, в София.

Участникът на три европейски първенства сподели, че целта пред федерацията е работата в детско-юношеските школи, с треньорите и създаването на професионализъм. 

Много се радвам, че съм тук, най-малкото вече съм от другата страна. Благодаря на г-н Глушков за поканата и за обърнатото внимание. Надявам се да свършим работа, лека-полека ще започнем да действаме с това да вляза в час с всичките неща, които се случват във федерацията и около нашия спорт. Моята мотивация е такава, че след известен период от време родният баскетбол да бъде уважаван в Европа и България, да се върнем там, където бяхме тръгнали още докато бях състезател, както и да сме редовни участници на европейските първенства, а защо не на световни и Олимпиади. Всичко това тръгва през развитието на детско-юношеските школи, треньорите, на създаването на професионализъм в съзнанието на играчите и наставниците. Малко е общо, но мисля, че е добро начало. Целта е да се гордеем с националните отбори“, заяви Филип Виденов по време на срещата с медиите. 

Структурата е въпрос на време. Първо трябва да се водят разговори. Има много варианти за правене на структура. Трябва да се адаптираме спрямо това, с което разполагаме в България. На дневен ред е европейското първенство на мъжете. Трябва да се постигне най-високият възможен резултат, след това са подрастващите. Трябва да се направи правилната схема за мотивация на треньорите, за да започне да се работи с подрастващите по начин, който отговаря на европейския стандарт. Талантлива нация сме, имаме много хубави момчета и трябва да се използва на максимум техният потенциал“, смята Баскетболист №1 на България за 2006 г. 

Да, поканата на господин Глушков ме изненада. Не съм се замислял съвсем за това нещо. В последните години помагах на организацията в Дунав Русе. Около това нещо имам поглед, върху това какво се случва при подрастващите и накъде отива баскетболът. Има доста неща, на които трябва да се науча и да видим кой е най-добрият начин, за да се класираме най-малкото в Дивизия А. След това ще търсим други работи„, казва още Филип Виденов.

Залите са ясни. За тях трябва да се намеси държавата. Що се касае за незаинтересоваността на подрастващите, това е световен проблем. Трябва да се работи, да се влезе по-дигитално. Има какво да се свърши там, най-вероятно ще започне да има резултат. В България спортът отива надолу. Цялата ни спортна култура отива на заден план. Това е основно място, в което трябва да се работи. Трябва да си приберем децата, за да можем да ги използваме както трябва във физическия свят„, допълва един от 10-те най-добри играчи на страната за изминалото десетилетие.

Можеше да се представим по-добре при подрастващите, трябваше даже. Нужно е да се видят анализите и гледните точки на треньорите. Имаме доста потенциал, дали ще го развием както трябва, зависи от нас и от децата. Те показаха, че могат да се бият. Желанието за победа е свързано с клубовете на местно ниво, след това в националния отбор всичко трябва да се канализира. Има доста за работа и ще работим“, завърши Филип Виденов. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани