22.8 C
София
сряда, май 8, 2024
НачалоНационални отбориТаня Гатева: Нека да се опитаме да бъдем по-единни

Таня Гатева: Нека да се опитаме да бъдем по-единни

Трябва да покажем на децата, които искат да се занимават с баскетбол, как трябва да се държим и какво трябва да постигнем, добави наставникът на женския ни национален отбор

Новият селекционер на женския национален отбор Таня Гатева бе представена официално на пресконференция, която се проведе по-рано днес в столицата. По време на срещата с медиите наставникът на представителния ни тим говори за състава и за това какви цели си поставя в бъдеще. Самата тя разкри, че се очаква натурализация на две чужденки на позиция 5.

„Благодаря на федерацията, че застана зад мен и подкрепи идеите ми. Първото, което направих е да подмладя отбора. В него влизат осем дебютантки. Целта, разбира се, е един ден класиране на Европейско първенство, връщане на репутацията на българския женски баскетбол и развитие не само на баскетболни умения, но и личностно развитие на състезателките“, заяви Таня Гатева.

В разширения състав влизат 31 състезателки, чието развитие ще бъде следено. В това число има и две чужденки, за които тепърва ще стане ясно. Водим разговори. Имам съгласието на г-н Глушков да вземем две чужденки на позиция 5, защото имаме нужда от такъв играч. Нещо много важно, което искам да кажа е ролята на капитана Борислава Христова. Тя е един пример за лидер, с работна етика и ще разчитам страшно много на нея, както на игрището, така и извън него, да държи отбора здрав и сплотен. За чужденките има водени разговори с агенти. Изчаквам да мине този квалификационен прозорец и след това ще започнем с подготовката на документите. Още не е ясно точно кои ще са. Те трябва да бъдат доминантни в подкошието, да бъдат много дисциплинирани, да помогнат на нашите момичета в следващите пет години да се опитаме да се класираме на Европейско първенство и да имат желанието да играят в следващите пет години за България. Не е казано, че ще са само американки, а гледаме и състезателки от Канада, от Австралия. Когато имаме яснота ще ги обявим„, разясни селекционерът на България.

Съставът за първия лагер и първите мачове от евроквалификациите е направен на базата на наблюденията ми за моментната форма на състезателките и комуникацията с треньорите. Искам да кажа, че това не е оптималният състав. Пак казвам, че има осем дебютантки, на които ще разчитам. Ще имам и изисквания към Българската федерация по баскетбол, ще бъда безкомпромисна, както към състезателките, така и към щаба, за поведението им, за дисциплината. Трябва да покажем на децата, които искат да се занимават с баскетбол, как трябва да се държим и какво трябва да постигнем. Сред изискванията към федерацията ще са на първо място подкрепа и вяра към момичетата. Да ни бъдат осигурени условия, които отговарят на нивото на един национален отбор, да се инвестира в събирания на разширения състав във всяка пауза, когато няма мачове и да се осигурява участие в приятелски турнири, защото на един млад отбор му трябват мачове. Искам и да отправя един призив към всички, които работим в нашия спорт – нека да се опитаме да бъдем по-единни и да опитаме да работим в името на българския баскетбол„, призова Таня Гатева.

„Очарована съм от момичетата и настроението, което показаха. Това са положителни неща и много се радвам. Имам вяра в тях и съм сигурна, че в един момент нещата ще се получат. Ние не сме обиграни, но знам, че от първата до последната секунда няма да се откажем. Първо, трябва да видим какво е нашето състояние. Състезателките имат голяво желание и това ми дава още по-големи надежди. Няма някоя, която да е отказала повиквателна. Не искам да коментирам назад какво е било, а да гледам напред„, каза още тя.

Първият официален мач на Таня Гатева начело на България ще бъде в четвъртък (9 ноември) от 19.00 ч. в „Арена Самоков“ срещу Финландия. Входът ще бъде свободен.

ПрезGoogle
ИзточникБТА
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани