10 C
София
сряда, май 1, 2024
НачалоБългарияСъбират представители на НБЛ и ББЛ заради по-строгите мерки срещу прояви на...

Събират представители на НБЛ и ББЛ заради по-строгите мерки срещу прояви на нетолерантност и нечестна игра

ФИБА задължава всяка една федерация да има служител, който следи за това

БФБ е сред първенците във ФИБА в борбата за Чиста и честна игра. Това стана ясно на специалната среща на ръководството на европейския баскетбол с представители на някои от местните централи с присъствието на президента на БФБаскетбол Георги Глушков, който е член на борда на европейската централа, и служителя, отговарящ за Честна игра в България – Тодор Колев. Инициативата Swish + е част от Integrity програмата за затягане на мерките срещу проявите за манипулиране на мачове, расизъм, сексизъм, употреба на допинг и други изяви на нетолерантност и нечестна игра в баскетбола.

Бях на тази среща в Мюнхен не само в качеството си на член на борда на ФИБА, но и като президент на федерация, която е много заинтересувана в затягане на мерките. Integrity – това значи не само манипулирани мачове, обхваща също и дискриминационно отношение към жени, по принцип дискриминация, а също и допинг-контрол. МОК има цял отдел, който се занимава с тази работа, анализатори и т.н.

По отношение на манипулирането на мачове, което бе във фокуса на срещата, ФИБА има сключен договор със СпортРадар, с които имаме договор и ние. Те правят мониторинг на 360 градуса във всички европейски държави. Сега предстои на един от бордовете на ФИБА да задължат всички федерации да имат такъв служител. Досега имахме задължението да имаме такъв човек, който отговаря, за да можем, като получим сигнал за нещо подобно в рамките на всички тези неща, които определят Integrity, да имаме човек, който да отговаря и предприема мерки“, сподели Георги Глушков за срещата.

С назначаването на Тодор Колев на ключовата позиция, БФБ се очертава като един от първенците в Европа в тази насока.

Моята задача ще бъде да информирам състезателите за това какво е правилно и какво не е; да бъда човекът, към когото могат да се обръщат в случай на едно от тези неща – дали расизъм, или насилие. Да могат лесно да споделят, а след това да се разгледа какъв е проблемът и да се вземат мерки. Проектът Swish, който завърших и който след това премина в Swish +, ми даде доста практически и теоретични знания, които трябва да предам на състезателите – как да предотвратим и да намалим манипулацията на баскетболните срещи. Защото това нещо се повишава с всеки изминал ден. Срещата в Мюнхен беше първата такава с всички федерации, които вече са назначили такъв човек. Това е група, един отбор от 17 федерации, които си сътрудничат и обменят опит и информация относно ситуацията в техните страни и как можем да си бъдем взаимно полезни. Моята задача е да бъда връзката между БФБаскетбол и ФИБА. През мен ще минават всички казуси и с помощта на ФИБА и хората от федерацията ще се постараем да бъдат решени“, коментира Тодор Колев.

Той допълни, че договорите на федерацията със Спорт Радар и Genius, които работят и директно със световната централа, помагат много за работата по превенция и разкриване на опитите за манипулиране на мачове у нас.

„Те следят за нерегламентирани залагания и манипулирани мачове, получаваме сигнали. Но обработката на един такъв сигнал отнема време, много енергия и ресурси. Затова трябва самите състезатели да са информирани какви са последствията, защото те не са никак малки. Те могат да останат без право да практикуват баскетбол за определен период от време, докато тече разследването. Има и парична глоба, която може да бъде до 100 000 швейцарски франка. Всеки случай на расизъм се разглежда по определен начин. Нещата са много чувствителни и трябва много внимателно да се работи с тази информация. С тази мрежа от контакти, която имаме заедно с ФИБА, могат да се правят и разследвания, проучвания и със съответните органи на реда в съответните държави, казва Тодор Колев.

Той вече проведе няколко семинара с участие на представители и играчи от НБЛ във връзка с опасностите и мерките срещу манипулиране на мачове, но тези срещи ще продължат и през новия сезон. Предвидени са разяснителни сесии и по време на лагерите на всички национални отбори за подрастващи.

За сериозността на мерките и важността от превенция говори и президентът на БФБаскетбол Георги Глушков:

Ние не сме разследващ орган, не можем и да бъдем. За всичко, което се случва и имаме изпратени сигнали до нас, трябва да намерим независим оценител, който да ги разгледа и да напише своето мнение анонимно. Връща се информация към този отдел във ФИБА, и те започват мониторинг върху това, което се случва, и върху хората и отборите, на които често се случва това нещо. Те имат правомощията с или без нашето съгласие, да дойдат, да разследват по-отблизо случаите – това са Integrity ФИБА, които са вързани с МОК. Те имат това правомощие. Те са тези, които ще работят заедно със службите в България, заедно с Интерпол. Сега, когато дойде един доклад, той отива и в ГД Национална полиция, където има отдел за борба с тези прояви и то от доста време. Това са хората, които събират улики и ако сметнат, че има достатъчно много улики за дадено лице или отбор, те сезират и с наше или без наше одобрение започват да разследват случая. Наше задължение е да дадем каквото можем като сведения, което вече е сериозно. Защото за всяка отделна случка те правят досие, ако има замесени хора или отбори, се събира информация за тях. Аз като президент на федерация съм заинтересован да видя процедурите, по които се върви, трябва да съм наясно.

Глушков обяви, че съвсем скоро представителите на НБЛ и ББЛ отново ще бъдат събрани, за да получат информация за новите още по-строги нива на мерки, които ще бъдат предприемани при установяване и съмнения за нередности по отношение на честната игра.

Санкциите ще са според българското законодателство, няма как по друг начин. Трябва в светлината на всичко, което се случва, до края на годината трябва да обновим етичния кодекс и Дисциплинарния правилник, които включват и тези неща. Трябва да обновим нормативните си документи съгласно международните норми – къде на етична основа, къде на дисциплинарна, да бъде ясно какво е противодействието, каза още Глушков.

В срещата в Мюнхен се включиха и официалният Integrity Officer на ФИБА Ричард МакЛарън, шефът на Отдела за превенция на манипулациите в спорта на Международния олимпийски комитет Фридрих Мартенс.

От гледна точка на МОК такива срещи са от огромно значение. Много е хубаво да виждаме как се развива истинска мрежа за сътрудничество, особено по въпроси за манипулациите на мачове и други проблеми, които пречат на чистия спорт. Отделът ми в МОК работи с ФИБА от години и приветства проактивността на европейската баскетболна централа и работата й с местните федерации. Страхотно е да виждаме как пъзелът се нарежда и мерките се затягат. От страна на МОК ние сме готови винаги да подкрепяме баскетболното семейство във всичко“, коментира и Мартенс.

Интеграцията на мерките за Чиста игра е сред ключовите приоритети на ФИБА за периода от 2023 до 2027 г.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани