14.6 C
София
сряда, май 8, 2024
НачалоНационални отбориФИБА: Чакането приключи, България се връща при големите момчета (видео)

ФИБА: Чакането приключи, България се връща при големите момчета (видео)

Подвигът на "лъвовете" в Рига предвизвика вниманието на международната централа

ФИБА обърна специално внимание на България. Националният ни отбор се завърна на еврофинали след 10-годишна пауза, достигайки до място сред най-добрите тимове на Стария континент.

Ето и какво казват от официалния сайт на ФИБА за България:

Българските фенове може и да нямат толкова много победи в близкото минало, но сега те имат исторически успех, който да помнят години наред. Това се случи, след като България победи Латвия, за да сложи край на 10-годишна суша без участие на европейско. Тимът ще се завърне на континенталната сцена за първи път от 2011 г. насам, след като оцеля във вълнуваща схватка с домакина Латвия след 66:65.

Със сигурност това е най-голямата победа в кариерата ми като треньор. Имал съм много победи, първенства, купи, европейски, но това беше най-голямата. Беше много трудно срещу отбор като Латвия и то в Рига, казва Росен Барчовски, който е треньор на България и на европейските през 2005 и 2011 г.

За всеки играч, който играе във форум като този, това е наистина голям шанс да се изправи срещу най-добрите в света. Ще бъде чудесно да играя отново на европейско, за да покажа, че българският баскетбол е жив, споделя Александър Янев, който беше 21-годишен, когато участва на европейското в Литва. – Всички знаят, че българските играчи не са известни в Европа и ние имахме нужда да променим това.

Александър Янев и Чавдар Костов са единствените баскетболисти, появили се на паркета на шампионата на Стария континент през 2011 г. и не са пропускали мачове в квалификации през последните години. Те се погрижиха да разберат какво значи това за младите.

Казахме им, че това е голям шанс. За младите ще бъде страхотно да играят срещу най-добрите в Европа, смята Александър Янев.

Росен Барчовски подчерта, че времето е друг фактор, който прави срещата срещу Латвия толкова важна.

Това е голям успех. Пропуснахме 10 години от европейски първенства. И ако бяхме загубили, следващият шампионат щеше да бъде през 2025 г. Всички тези поколения нямаше да играят на европейско. Поради това беше много, много важно, бе мнението на националния селекционер.

Част от триумфа над Латвия датира от септември 2018 г. в квалификациите за световното първенство, когато България победи Франция със 74:68. Петима от играчите бяха част от състава при успеха преди две години и половина, включително и Александър Янев.

Никой не вярваше в нас преди този мач. Никой не вярваше, че можем да победим този отбор. Те дойдоха в България със звездите си. Но отново се борихме, борихме се за всяка топка. Показахме, че имаме потенциал. Всички помнят тази страхотна победа срещу Франция, връща се назад Александър Янев.

Това бе историческо със сигурност. Да победиш Франция е страхотен успех, смята Росен Барчовски, който по това време не беше селекционер. 

Но Александър Янев е на мнение, че победата над Латвия има още по-голяма тежест.

Мисля, че победата срещу Латвия беше по-емоционална от тази срещу Франция. Това е поредната победа, която ще помним в следващите 5 или 10 години – казва той.

Ако всички са здрави и сме в пълен състав, можем да направим нещо страхотно, добави крилото. – Няма да има никакво напрежение, защото знаем, че ще играем срещу страхотни отбори. Мисля, че ако играем със свобода и лекота, можем да изненадаме доста добри тимове.

А привържениците в България може да имат още победи, които да запомнят през следващите години.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани