13.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
НачалоБългарияГеорги Глушков: Искаме хората, които уреждат мачове, да се страхуват от нас.

Георги Глушков: Искаме хората, които уреждат мачове, да се страхуват от нас.

Искаме те да разберат, че сме отдадени на чистия баскетбол, казва още президентът на БФБ по повод удължено партньорство на федерацията

Българската федерация баскетбол обяви, че ще продължи партньорството си със службата за сигурност на Sportradar. Съгласно условията на договора спечелилата две награди (BT Sports Industry “Cutting Edge Sport”, която отразява някои от най-иновативните технологични продукти с принос към модерния световен спорт, и „Най-добра технология в определен спорт“ в Sports Technology Awards 2015) Система за разкриване на измами на Sportradar ще следи всички срещи от държавното първенство и Купа България, от Национална баскетболна лига и женското първенство, а към наблюдаваните мачове ще бъдат и тези от ББЛ А група. Партньорството между двете организации стартира през 2016/2017.

Системата за разкриване на измами ще следи залаганията преди и по-време на мачовете през следващия сезон в стотици и фирми за залагания. Президентът на българска федерация по баскетбол Георги Глушков сподели своите очаквания относно продължаването на стратегическото споразумение.

„Нашето партньорство със Sportradar изпраща ясно послание – българският баскетбол цени феърплея и иска да се развива на база на спортните принципи. Ние искаме хората, които уреждат мачове, да се страхуват от нас. Искаме те да разберат, че сме отдадени на чистия баскетбол, където уменията и способностите на състезателите и треньорите побеждават в честно противоборство. Работим в тази насока от години и ще сме безапелационни при нарушения“, казва Георги Глушков. 

С тази цел преди година включихме специална декларация в документите за картотека, които всеки играч и треньор подписва, за да има право да участва в НБЛ, със съгласие да бъдат подлагани на психо-физиологично изследване с полиграф /“детектор на лъжата“/ във връзка с упражняваната от тях професия или дейност. С тази декларация всички са информирани, че за извършени административни нарушения по Закона за хазарта носят административно-наказателна отговорност. Още преди започването на сезона, всички – треньори и играчи декларират, че не участват и няма да участват или да организират нелицензирани хазартни игри и дейности (пряко или чрез трето лице), в или извън територията на Република България“, допълва той. 

Проведохме и мащабна информационна кампания сред клубовете и играчите относно рисковете от участие в манипулации на спортни резултати. Ще продължим да работим усилено в тази насока, защото нашата цел е да предпазим нашия хубав спорт чист. Затова съм изненадан, че след всичко направено, продължава да има съмнения относно феърплея в мачовете на определени отбори“, споделя Георги Глушков.

Преди месец федерацията участва в Онлайн семинар „Интегритет в спорта“, чиято основна тема бе манипулирането на спортни състезания. Събитието бе организирано от Интерпол и Международния олимпийски комитет и в него участваха и представители на ММС, МВР и други български спортни федерации.

Надяваме се, че ще получим подкрепа в борбата с манипулирането на резултати в баскетбола от властите, които имат правомощия да извършват разследвания“, коментира генералният мениджър на БФБаскетбол Елеонора Рангелова.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани