7.9 C
София
вторник, март 19, 2024
НачалоНационални отбориБългария с лъвски скок на Евробаскет 2022 (видео)

България с лъвски скок на Евробаскет 2022 (видео)

За първи път от десетилетие представителния ни тим ще играе на шампионат на Стария континент

КАКВО СЕ СЛУЧИ: Истински подвиг сътвори България в Рига! Националният ни отбор се класира на европейско първенство за първи път от десетилетие, след като би Латвия с 66:65 и си осигури третото място в група H на пресявките.

И ОЩЕ: Представителният ни тим се класира на европейско първенство за първи път от 2011 г. Тогава, отново под ръководството на Росен Барчовски, националите финишираха четвърти в своята група Д в Клайпеда с 2 победи и 3 загуби срещу тимове като Русия, Словения, Грузия, Украйна и Белгия.

С днешния си успех нашите лишиха Латвия от участие на еврофинали за първи път от 1999 г. Така българите оставиха извън следващия шампионат на Стария континент петият от Евробаскет 2017.

НАЙ-ДОБРИ: Дий Бост наниза 18 точки за България. Павлин Иванов го последва с 15. Димитър Димитров се отчете с 12 точки и 5 борби. Чавдар Костов приключи с 11 точки и 5 борби.

За Латвия Янис Тима бе най-резултатен с 14 точки. С по 11 останаха Марекс Мейерс и Айгарс Скеле.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ: В първите 10 минути нещата тръгнаха кош за кош, като нито един от двата отбора не успя да се откъсне, а след изтичането им домакините имаха минимално предимство за 17:15. В началото на втория период националите излязоха напред с 22:21 след забивка на Александър Янев. Латвийците увеличиха агресията си и отговориха чрез Роландс Фрейманис, Марекс Мейерс и Янис Тима, за да обърнат до 39:28. Дий Бост и Димитър Димитров намалиха до 30:46.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ: Нашите изравниха за 40:40 чрез Димитър Димитров след завръшане от съблекалните, но селекцията на Робъртс Щелмахерс отново се изстреля напред за 52:42 чрез Роландс Фрейманис, Марекс Мейерс и Янис Тима. Устремът на Латвия бе спрян от три далечни снаряда на Дий Бост и Павлин Иванов, с което България сведе пасива си до 51:55. Латвия обаче фиксира 59:51 след 30 минути игра. През последната четвърт Павлин Иванов съсече съперника с три тройки, за да върне тима ни в мача за 60:62. Паркетът започна да пари под краката на Янис Тима и компания след бомба на Чавдар Костов за 63:62 в полза на България. Айгарс Скеле даде глътка въздух на Латвия за 65:63. Безпощаден Дий Бост даде ново лидерство за отбора ни за 66:65 и това бе всичко.

КАКВО ПРЕДСТОИ: На 22 февруари България ще излезе срещу Босна и Херцеговина от 16.30 ч., докато Латвия ще играе с Гърция. Но всичко това е само за портокола.

СТАТИСТИКА ОТ ЛАТВИЯ – БЪЛГАРИЯ

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

9 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани