18.8 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоЕвропаАлександър Везенков: Не знам колко е светло бъдещето, ако всички не се...

Александър Везенков: Не знам колко е светло бъдещето, ако всички не се държат и не работят заедно

Българският баскетбол не е на много високо ниво в момента, даже и на средно ниво не е, казва още националът

Само преди няколко дни Александър Вeзенков и Олимпиакос отвориха нова страница в историята си, след като за първи път спечелиха редовния сезон в Евролигата. В огромен фактор за постижението на гърците бе именно българският национал, който прави фурор през сезона и е основен претендент за MVP в турнира на богатите. 

Крилото подчерта, че много неща трябва да се променят в българския баскетбол, особено при работата на треньорите и федерацията. Той даде интервю пред Sport Klub, в което говори за участието на „лъвовете: на Евробаскет 2022, за страхотния сезон на „червено-белите“ и за възможността да облече екипа на Сакраменто Кингс в близко бъдеше.   

„Беше много хубав момент да играя срещу всички тези играчи от НБА и Евролигата. Повечето от нас не бяха изпитвали нещо подобно. Смятам, че нашият отбор беше доста добър на Евробаскет. Спечелихме срещу Грузия, но загубихме от Черна гора, а след това и от Белгия. Не знам кога отново ще играем на европейско първенство, защото трудно мога да помогна на България във всичките тези игрови прозорци“, заяви Aлександър Везенков. 

Българският баскетбол не е на много високо ниво в момента, даже и на средно ниво не е. Не знам кога ще имаме отново възможност да се класираме на Евробаскет, дано не ни трябват още 10-15 години да го направим отново. Много неща трябва да се променят в българския баскетбол, започвайки от треньора и федерацията. Не знам колко е светло бъдещето, ако всички не се държат и не работят заедно. Сега не мога да посоча трима български играчи, които се подвизават в чужбина. Това е трудно, не съм тук, за да критикувам. Надявам се, че отново ще участваме на европейско първенство“, добави крилото. 

„Винаги гледам мачовете си отново и гледам къде съм сгрешил. Като цяло се опитвам забравям това веднага, защото имаме мач на всеки три дни, така че е лесно да продължа напред. Обичам да виждам грешките си и да се подобрявам„, признава Спортист №1 на България за 2022 г. 

Йоргос Барцокас е любимият ми треньор, тъй като с него имаме специални отношения. Не казвам, че сме приятели, но се разбираме много добре. Бих посочил и Вангелис Ангелу, който бе първият ми наставник в Арис. Той беше асистент на Душан Ивкович в продължение на много години и ме научи на много. Барцокас придава добра енергия по време на тренировките. Ние сме сплотен отбор и изглеждаме като машина, в която дори да липсва една част, останалите са готови да запълнят празнината. Това показваме през този сезон”, смята Александър Везенков.  

Моят престой в Барселона беше труден. Не обвинявам никого за това. До известна степен мисля, че не заслужавах да премина през всичко това, но самият аз също допуснах грешки. Вероятно не бях готов, беше красиво преживяване, създадох много приятелства за цял живот, но научих, че не трябва да се предаваш, добави 206-сантиметровият баскетболист. 

Разбира се, мечтата на всеки баскетболист е да отиде в НБА, но аз не мисля да го правя, само за да кажа, че съм го направил. Ако ситуацията е добра, Сакраменто ме иска и има възможност да отида, нещата могат да се получат”, допълва българинът. 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BasketNews (@basketnews)

“Когато говоря за възможност, става дума за шанса, в който ще мога да покажа кой съм. В този момент мисля само за Финалната четворка на Евролигата в Каунас. Нищо друго не ме интересува на този етап”, завърши Александър Везенков.  

ПрезGoogle
ИзточникSuperbasket.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани