12.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоБългарияРосен Барчовски за ЦСКА: Развълнувам съм, това е свещена фланелка

Росен Барчовски за ЦСКА: Развълнувам съм, това е свещена фланелка

Осъзнавам отговорността да се прави нов отбор, без да е имало такъв, добави наставникът на "червените"

Росен Барчовски бе представен официално като наставник на ЦСКА по-рано днес. Това се случи на пресконференция в залата на столичния тим.

Росен Барчовски официално застана начело на ЦСКА

Развълнувам съм. Това е свещена фланелка. Почти никой от младите хора не знае, че преди имаше такава традиция, когато един спортист направи бенефис и предава фланелката си на някой от младите играчи. При мен се случи така, че Петко Маринов ми предаде своята фланелка. Той играеше именно с №6. Това е емоционален момент за мен„, сподели Росен Барчовски, който ще започне третия си период в ЦСКА като наставник. 

Аз съм преживял цялата история заедно с Роберт Гергов, Александър Чакмаков и много хора. Бил съм в ЦСКА, когато имахме много силна организация, когато е имало и фалити, когато се появиха хора, които направиха всичко възможно да унищожат клуба. Чакмаков направи три зали, неговите усилия са уникални, за да се стигне до едно прекрасно съоръжение. Свидетел съм и на тези неща, и на разговорите да има мъжки отбор. 13 години нямаше мъжки отбор, сега имаме щастието това да се случи. Въобще не ми е хрумвало да откажа тази покана. Осъзнавам отговорността да се прави нов отбор, без да е имало такъв. С името на ЦСКА и тези възможности няма как да няма големи амбиции. Не съм се замислял за секунда. Сега започвам да разбирам трудностите пред нас, но ще ги преодоляваме с общи усилия“, добави специалистът. 

„Мислил съм по въпроса за треньорския пост в националния отбор. Разговарял съм с президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков и продължавам да си изпълнявам ангажиментите в представителния тим. Те са съвсем скоро, предстои ни подготовка за европейското първенство през септември. Това е очакван акт, има я тази практика националните треньори да застават начело и на клубни отбори. Не е проблем и не мисля, че ще ми създаде трудности. Ще съчетавам и двете неща поне до Нова година„, допълни националният селекционер. 

Относно работата по селекцията, нищо не мога да кажа. Тепърва започваме всичко. Няма нищо завършено, всичко това са само вероятности. Нямаме подписан договор с Чавдар Костов. Имаме само млади момчета, които ще бъдат част от тима. Плановете започват с българи. Ще направим всичко възможно максимален брой българи да вземем. Където не успеем, ще вземем чужденци, нищо ново под слънцето“, каза още Росен Барчовски, който ще работи в своя щаб с Даниел Клечков и Георги Давидов. 

Христо Ценов със сигурност ще бъде част от отбора. Той има много сериозни ангажименти с отбора от старшата възраст, който ще играе в ББЛ. Това се прави, за да има връзка между мъжкия отбор и юношеския тим“, допълни той.

Изключително важно е завръщането на ЦСКА, това е страхотна инвестиция в много отношения.Баскетболът в годините назад беше централизиран в София. Дербито ЦСКА – Левски във всеки един спорт носи особен заряд. От тази гледна точка ползата е огромна, най-вече за децата, които трябва да имат примери пред себе си. Аз съм тренирал с децата и след това сме оставали да гледаме Петко Маринов, Румен Пейчев и другите звезди. Това ни е стимулирало да вървим напред. Това ще бъде изключителен стимул за момчетата, които ще бъдат в мъжкия отбор“, е мнението на Барчовски. 

„Появиха се мениджъри, които звънят и пишат. Това е нещо обичайно. Този период е много по-тежък от самия сезон, бях го позабравил“, призна още треньорът на ЦСКА. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани