12.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоНационални отбориЛъчезар Коцев за успеха на 3x3: Най-силното е, че бяхме колектив и...

Лъчезар Коцев за успеха на 3×3: Най-силното е, че бяхме колектив и вярвахме един в друг

За мен федерацията трябва да изгради програма за развитието на 3х3, допълва треньорът на тима ни за момичета до 17 г.

Tреньорът на националния отбор на България по баскетбол 3х3 за момичета до 17 г. Лъчезар Коцев смята, че колективът е бил в основата на силното представяне на тима ни на Европейското първенство в Крит. Съставът ни завърши на четвъртото място в класирането. 

–  Какви са емоциите след успеха, който отборът постигна на Европейското първенство?

–  Когато преди близо два месеца поех този ангажимент, който още в Унгария усетих, ще се превърне в много емоционално и приятно занимание, никой не очакваше да стигнем до Европейско първенство. Емоциите тепърва ще изникват в съзнанието ни. Няма как да не съжаляваме, че не се прибрахме с медал, но успехът е огромен.

– Какво стои зад този успех?

– Малко хора отчитат как се стигна до това представяне. На първо място са колегите, които в Шампион 2006, Рилски спортист, Берое и Левски са работили с тези деца, адмирации за тях. После хората, които помагаха, не се виждат отстрани – Марио Андреев, Тодор Колев, Дамян Диков, който чрез съдействието на фондация „София – Европейска столица на спорта“ ни даде възможност да участваме в турнир 3х3 в София и мога да кажа, че игрово влязохме много силно в турнира.

–  В Гърция останаха много впечатлени от отборната игра на България, това ли беше най-силното ни оръжие на тима ни?

– Най-силното е, че бяхме колектив и вярвахме един в друг. Колективната игра и начинът на придвижване по терена е изискване, което всеки прие и показа, че чрез него може да имаме резултат. В последния ден колегите от Германия, Франция, Испания, Португалия, Сърбия, Словения и Хърватия разговаряха с мен и бяха много приятно изненадани как е изглеждал нашият отбор.

– Несъмнено четвъртото място е огромен успех, но момичетата до последно се бориха и за медалите. Как те приемат класирането си и какво им казахте след края на турнира?

– Бяха малко разочаровани, което е нормално. Казах им, че в живота някой път малкото е много, да не спират да работят и да се развиват.

– Вече казахте, че баскетболът 3х3 има база за развитие в България. Смятате ли, че представянето на отбора ще запали още повече деца да се занимават с този спорт?

– С мен бе г-н Глушков, който видя за какъв форум става дума, каква е организицията, колко е атрактивно и пленяващо. За мен федерацията трябва да изгради програма за развитието на 3х3. Техническите, тактическите прийоми и методиката е доста различна, за да може да имаме отбори в мъжка и женска част и в един момент да пробием до Световно първенство. Благодаря на децата за отношението и себераздаването им!

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани