18.8 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоБългарияЛъчезар Коцев за представянето на отборите на 3x3 в Солнок: Нещо, с...

Лъчезар Коцев за представянето на отборите на 3×3 в Солнок: Нещо, с което трябва да се гордеем

И на двата тима поставям повече от добра оценка, допълва треньорът

Националните ни отбори по баскетбол на 3х3 при 17-годишните се представиха повече от достойно на квалификациите за FIBA Europe cup 2023. Момичетата постигнаха голям успех и се класираха за финалния турнир през есента, докато драматична загуба в един от мачовете попречи на момчетата също да излязат от групата си.

Треньорът на отборите ни Лъчезар Коцев сподели и впечатленията си от турнира в Солнок. Ето и какво каза той:

–  Каква е оценката Ви за представянето на отборите ни в квалификациите?

– И на двата отбора поставям повече от добра оценка. При момичетата тя трябва да е по-висока, но искам да отлича и момчетата, които показаха огромен потенциал и една точка ги остави извън елиминациите и продължаването в турнира.

–  Колко голям успех е класирането на момичетата за финалния турнир?

– Този успех може да се сравни с класиране на който и да е друг национален отбор за Европейско първенство. Изключително силни отбори. В течението на турнира да отстраниш домакина и Словения, да показваш може би най-красивата игра, е нещо, с което трябва да се гордеем.

– Момчетата допуснаха две загуби, но едната от тях бе едва с точка разлика. Какви са впечатленията Ви от работата с тях?

– Повечето колеги на квалификацията ме поздравиха за усилието и показаното от нашите отбори. Тези момчета са изключително интересни състезатели с голям потенциал за развитие. Високи състезатели, с отлични баскетболни качества, много трудолюбиви и всеотдайни. Може би тук трябва да споделя, че работата ми с тези деца ме зареди и накара да се чувствам усмихнат и с положително настроение, дори и в най-тежките оспорваните и напрегнати моменти.

–  Какво е мнението Ви за конкуренцията в Солнок?

– Имаше много силни и подготвени отбори. Повечето са имали продължителна подготовка за тези турнири. Използваха прийоми в защита и нападение, на които трябваше бързо да реагираме и противодействаме. Високи и здрави момичетата и момчета, играещи бърз и атрактивен баскетбол. Повече от достойно беше, че нашите отбори изглеждаха по този начин.

–  В световен мащаб баскетболът 3х3 добива все по-голяма популярност. Колко голям е потенциалът за по-сериозно развитие на този спорт и в България?

– Това, което видях, надскочи очакванията ми. Бяха приготвени два корта за игра на открито. За съжаление, въпреки че бяхме подготвени за игра навън, поради метеорологични условия играхме в зала. Имаше над 70 човека помощен персонал, камери с коментар на живо предаване, музика и невероятна атмосфера във всяка една среща, храна и възстановяване за всеки отбор. Не бива да забравяме, че този спорт набира огромна популярност в целия свят и е олимпийски. Мисля, че има база развитие в нашата страна и тук трябва да благодаря на хората, които се състезават и организират 3х3 в България, за помощта и правилните насоки от тяхна страна.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани