12.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоЕвропаКАУНАС 2023: Приказката на Александър Везенков продължава с финал в Евролигата (видео)

КАУНАС 2023: Приказката на Александър Везенков продължава с финал в Евролигата (видео)

MVP в Евролигата през този сезон над всички за Олимпиакос при победата над Монако на полуфиналите

КАКВО СЕ СЛУЧИ: Александър Везенков ще играе финал в Евролигата за първи път в кариерата си. Това стана факт, след като българинът и отборът му обърнаха Монако след 76:62 в първия полуфинал от Финалната четворка, която се провежда в Каунас.

Aлександър Везенков над всички за Олимпиакос с 19 точки срещу Монако. Снимка: Еuroleaguebasketball.net

И ОЩЕ: Гръцкият гранд ще се бори за трофея в турнира на богатите за първи път от 2017 г., когато остава със сребро, и общо девети в историята си. До момента Олимпиакос има общо 3 трофея на най-високо ниво в европейските клубни надпревари – от 1997, 2012 и 2013 г.

НАЙ-ДОБРИ: 206-сантиметровото крило бе над всички за Олимпиакос, оставяйки на сметката си 19 точки, 6 борби, 3 асистенции и чадър за 36 минути на паркета като титуляр. При стрелбата си MVP и Реализатор №1 в Евролигата за 2022/2023 бе 5/8 от средна дистанция, 2/6 от тройката и 3/4 от линията за изпълнение на наказателни удари.

Българинът имаше и 6 борби в срещата в Каунас, която откри Финалната четворка. Снимка: Еuroleaguebasketball.net

От неговите колеги Костас Папаниколау добави 15 и 8 борби. Мустафа Фал се разписа с 12.

И Мустафа Фал сред реализаторите за гръцкия гранд. Снимка: Еuroleaguebasketball.net

Майк Джеймс и Ели Окобо вкараха по 17 точки за Монако. Джордан Лойд остана с 11 и 7 борби.

РАЗВИТИЕТО: Монако взе нещата в свои ръце през първото полувреме, като си осигури двуцифрен аванс, лимитирайки Олимпиакос до 29 точки, и отговаряйки с 41. Селекцията от Княжеството демонстрира успеваемост в стрелбата от средно разстояние 66.7% в първите два периода и водена от Майк Джеймс и Джордан Лойд, дръпна с 12 точки на голямата почивка.

След паузата Александър Везенков и компания започнаха вихрено и след серия от 27-2, направиха обрат за 56:43, а Монако просто нямаше отговор в третата четвърт, в която българският национал имаше 9 точки. През последната четвърт отборът на Йоргос Барцокас не изпусна инициативата и стигна до успеха.

КАКВО ПРЕДСТОИ: В неделя (21 май) Александър Везенков и Олимпиакос ще излязат срещу победителя от двойката Реал Мадрид/Барселона. Монако ще спори със загубилия за бронза в същия ден.

СТАТИСТИКА ОТ ОЛИМПИАКОС – МОНАКО

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

6 КОМЕНТАРИ

  1. […] Олимпиакос, начело с Александър Везенков, победи Монак… на полуфиналите в турнира на богатите след 76:62. За успеха на своя тим крилото имаше ключов принос, след като се разписа с 19 точки, 6 борби, 3 асистенции и чадър за 36 минути на паркета като титуляр. По този начин гръцкият гранд се класира на финала, където утре (21 май) от 20.00 ч. ще срещне Реал Мадрид. […]

  2. […] При второто си участие на Файнъл Фор 206-сантиметровото крило отбеляза общо 48 точки в Каунас. На сметката на своя тим в полуфинала срещу Монако Спортист №1 на България за 2022 г. се отчете с 19 точки, а неговият тим победи със 76:62. […]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани