14.8 C
София
вторник, април 30, 2024
НачалоБългарияВ Плевен отново ще се гледа европейски баскетбол след повече от десетилетие

В Плевен отново ще се гледа европейски баскетбол след повече от десетилетие

Спартак ще стане първият отбор от България, който ще участва в Европейската северна баскетболна лига

Спартак Плевен ще се завърне в европейските клубни турнири от есента. Селекцията на Любомир Минчев ще се превърне в първия български участник в Европейската северна баскетболна лига.

Плевенчани ще приключат период от 13 години без участие в европейски клубен турнир. За последно Спартак се изявява в Балканската лига през 2009/2010, когато финишира пети в своята група.

Европейската северна баскетболна лига (ENBL) е основана през лятото на 2021 г. и от нея са част от професионални мъжки клубове от Северна, Централна и Източна Европа. Предназначен е за тимове, които желаят да се състезават на международно ниво. Първият сезон включва осем отбора от Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Беларус и Русия, включително няколко национални медалисти с богат регионален и международен опит.

Във втория сезон тимовете достигат до 16 в две групи. Докато тези Беларус и Русия са изключени, отбори от Израел, Украйна и Косово се присъединяват. Тим от Сърбия също е сред тях, но се оттегля в последния момент, което означава, че участниците са намалени до 15.

След основаването на турнира шампиони в двата сезона дотук стават полски тимове. Това са Анвил през 2022 г. и Стал Остров Виелкополски през 2023 г.

До този момент сигурни за участие в Европейската северна баскетболна лига за 2023/2024, освен Спартак Плевен, са чешкият Бърно и естонският Тарту. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани