20.2 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоБългари в чужбинаАлександър Гавалюгов: NBA Global Academy е една крачка към голямата ми цел

Александър Гавалюгов: NBA Global Academy е една крачка към голямата ми цел

Договорът ми е за една година, ще замина след 20 август, каза още юношеският национал

Юношеският национал на България Александър Гавалюгов ще продължи развитието си в Австралия. Гардът ще стане част от NBA Global Academy, след като получи пълна стипендия.

– Aлександър, честито! Подписа договор с осигурена пълна стипендия за NBA Academy в столицата на Австралия – Канбера. За какъв срок е той?

– Договорът ми е за една година. Там нещата са така, чe след като завършиш гимназия, трябва да отидеш в колеж или в някоя професионална лига. И ако не се чувстваш готов за едно от двете неща, можеш да останеш още една година в NBA Academy, като допълнителен подготвителен период.

– Ти съвсем скоро бе в Канбера на подготовка по покана на NBA Academy. Колко от момчетата, с които беше там, са подписали договор?

– Аз получих поканата още през зимата, но тогава нямаше как да отида, тъй като имах ангажименти с отборите на Балкан, и заминах чак след края на сезона. Там имаше 8 чужденци. Там са разделени на два отбора – едните са NBA Academy, където са само чужденци и двама австралийци, които са на 16-17 години. Другите са в Basketball Centre, това е австралийска организация, която съществува вече 50 години, в него играят само момчета от Австралия – половината от тях формират националния отбор н Австралия до 18-19 години

Значи си наясно какво ще правиш?

– Да. Ще играя в отбора на NBA Academy. Ще се състезаваме в Премиър лийг, която е полупрофесионална мъжка лига, тя е за обиграване на младите играчи. Ще тренираме много. Също така ще имаме и училище няколко пъти в седмицата, ще ни подготвят и академично, за да можем по-лесно да отидем в колежи. Също така ще пътуваме за САЩ, за да играем срещу колежански отбори и хай-скуул отбори, както и в Испания, Франция и Италия. И всеки ден ще бъдем наблюдавани от скаути от най-силните колежански отбори, а също така и от скаути от NBA.

– Това си е чисто професионална академия…

– Да. От офертите, които имах, там бе най-професионално подготвено. Направиха ми цяла програма за работа през следващата година, какво трябва да подобрявам. И затова я приех, тъй като смятам, че това е една крачка към голямата ми цел и ми се стори като най-добра оферта.

– Сам ли ще бъдеш в Австралия?

– Да, естествено. Нашите може би ще идват да ме виждат, но до там пътят е много дълъг и може би няма да имат много възможности. Но за сметка на това NBA Academy ми осигурява полети до България, така че за Коледа и Нова година ще си бъда тук за около две седмици. И цяло лято след това, тъй като ми свършва договорът.

– Кога започва работата ти в NBA Academy?

– По принцип започва в началото но август. Но тъй като европейското първенство до 18 години (б.а. – Сашко е в националния отбор на България) завършва на 30 юли, ми дадоха малко по-дълга почивка – около две седмици, за да си подготвя документите и всички необходими неща, и ще замина след 20 август.

– Имате ли представа за съперниците си на европейското в португалския курорт Матозиньош?

– Доста е трудно да направиш скаутинг на подрастващи, тъй като за много от момчетата няма информация в интернет. Играхме в Ботевград две контроли с Великобритания, които са също в Дивизия Б, но в друга група. Знаем малко за домакините от Португалия, на 14 юли ще се срещтем с Белгия в Истанбул, които също са в нашата група, с Латвия сме играли преди две години на европейския Чалънджър в София, победиха ни с малка разлика, единственият отбор, за който нямаме информация, е Швейцария.

ПрезGoogle
ИзточникBalkan-basket.com
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани