7.9 C
София
вторник, март 19, 2024
НачалоНационални отбориСтефан Михайлов: Момичетата имат нагласа и настроение

Стефан Михайлов: Момичетата имат нагласа и настроение

Смятам, че в квалификацията играем добре, казва още селекционерът на България

Стефан Михайлов вече има възможност да води пълноценни тренировки с пълния състав от 14 баскетболистки, които се готвят за мачовете в Словения по време на лагера в София. За последния прозорец от квалификациите за Евробаскет 2021 националките ще заминат на 31 януари рано сутринта за Словения, където ще се проведе последният „балон“. Нашите излизат на 4 февруари срещу домакина Словения, а на 6 февруари е най-важният двубой, срещу Гърция, който може да им осигури класиране за финалите на Стария континент.

Смятам, че в квалификацията играем добре. Бяхме много близо до успех срещу Словения преди година и половина. Бяхме много близо до успех срещу Гърция преди три месеца. Категорично надиграхме Исландия, който много добре се представи в предната квалификация два пъти. Сега имаме да играем срещу Словения. Техните амбиции и нагласа са за влизане в челните места на eвропейското първенство. Имаме мач и с Гърция, който също има амбиции за класиране на Евробаскет. Предстоят два трудни мача. Реално това ще сме трите най-добри отбора в групата. Словения е без загуба до този момент, а ние ще се борим с Гърция за второто място“, коментира националният селекционер ситуацията в групата ни.

Той не отписва шансовете за класиране на шампионат на Стария континент за първи път от 1993 г., но признава, че това е много трудно.

Много е трудна системата за класиране. За разлика от мъжката, където от четири отбора се класират три. Ако не успеем да се класираме дори като втори отбор, най-малкото борим се да бъдем преди Гърция, на второ място в групата, което е предпоставка за по-добър жребий за следващата квалификация”, казва още наставникът.

Нашият тим бе на крачка от успеха срещу Гърция още в предния прозорец, когато едва в края домакините успяха да измъкнат успеха от обезкървения ни заради многото позитивни PCR тестове отбор.

Предният мач с Гърция беше много различен. Малко нестандартен и за мен, и за всички момичета. Проведе се при нестандартни условия, празна зала, специални условия. Малко не ни стигна. При тях имаше отсъстващи играчи и при нас имаше. Смятам, че влияние оказа това, че играехме там. При тях баскетболът е много по-популярен спорт, по-силно развит е, с по-силно вътрешно първенство. Те до по-голяма степен успяха да заменят тези, които отсъстваха, отколкото ние. При нас трябваше да разчитаме да влязат да играят момичета, които за първи път обличат екипа на женския национален отбор, без никакъв опит, на няколко тренировки. Всеки ден преди този мач по 1-2 от нашите запланувани състезателки отпадаше. Така че отидохме с доста минимизиран състав. Малко не ни стигна в края, за да успеем да се поздравим с успех. Сега имаме втори шанс“, смята Стефан Михайлов.

Страхотното настроение, отношенията между момичетата и усмивките на състезателките му обаче са доказателство, че отборът върви напред.

Отборът е мотивиран. Момичетата имат нагласа, имат настроение. Половината отбор имаше мач във вторник – 6 момичета от Берое и Борислава Христова в Полша. На другия ден бяха на тренировка тук. Всяка една от тях можеше да каже, че е изморена и не може да тренира, да поиска някаква почивка. Но те всички на другия ден бяха готови да тренират. В пълен състав сме. Тренираме три дни в София, после три дни в Словения. И другият четвъртък излизаме да играем срещу Словения, а на 6-ти – срещу Гърция“, завършва Стефан Михайлов.

Борислава Христова: Еврокъп ми помогна, дано успея да го предам и на националния отбор

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани