10.2 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоНационални отбориРосен Барчовски: Възможен жребий за класиране и то за първо място

Росен Барчовски: Възможен жребий за класиране и то за първо място

Можеше да бъде и по-труден, заяви селекционерът на България

„Ще бъда откровен напълно. Възможен жребий за класиране и то за първо място. Можеше да бъде и по-труден“, коментира селекционерът на националния тим на България Росен Барчовски по повод изтегления жребий за предварителните квалификации за Евробаскет 2025.

България попадна в група, освен с Португалия, със съставите на Румъния и Кипър. Първите мачове от пресявките ще са в края на август, точно преди началото на Европейското първенство, на което България ще участва. Националите ще открият шампионата с мач срещу Испания на 1 септември в Тбилиси, Грузия.

България срещу Румъния и Кипър в предквалификациите за Евробаскет 2025 (видео)

Избегнахме първо Хърватия и Полша, което беше ясно предварително. От другите отбори има много сериозни тимове, които, ако си съберат целите състави са на много високо ниво, като Дания и Швейцария, така че честен съм – доволен съм, с ясното съзнание, че ние не сме например Испания или Словения, че да може да сме сигурни във всяка една победа. Но при всички положения смятам, че жребият е добър. С цялото ми уважение към противниците. Клише е, че няма слаби противници, но е истина. По същия начин и нас не ни смятат за някакъв много сериозен отбор, но виждате, че стоим като равни с всички, заяви още Барчовски.

На въпрос за програмата и факта, че първите мачове от европейските квалификации ще се играят в края на август, Росен Барчовски отговори:

При всички положения ние трябваше да търсим някакви контролни срещи. От тази гледна точка те са добре дошли, особено когато са официални мачове. Опасното е, че непосредствено преди голямо първенство и винаги има риск от някакви контузии, умора, напрежение, но това е за всички. ФИБА търси всякакви възможности, но за първи път има такова нещо – преди някакъв такъв голям форум да има официални квалификации. Но това е за всички отбори. Странно е, но го разглеждам от положителна гледна точка, защото пак казвам – трябваше да играем контролни срещи.

Промяна в програмата на „лъвовете“ за предквалификациите за европейското през 2025 г.

По повод планираната натурализация на двама чуждестранни баскетболисти, които в бъдеще да играят за националния тим на България при мъжете, Барчовски коментира, че вече са водени предварителни разговори.

Имаме вече предвид две имена. Водени са предварителни разговори, има съгласие, даже се подготвят документите. Но все още не са готови. Когато това стане, трябва да минат през Управителен съвет и тогава ще можем да ги обявим. Но това може да стане най-рано за ноемврийския прозорец. Двамата са гардове, да“, обясни националният селекционер.

В началото на август започваме подготовка в Панагюрище десет дни. Имаме участие на турнир в Чехия, където ще играем с домакините и Хърватия. После се прибираме, на лагер сме в Самоков и след това идват квалификациите с Кипър гостуване и домакинство на Румъния. Надявахме се вторият мач да е домакинство и той е такъв с Румъния, защото играем на 28-и август, а на 29-и летим за Тбилиси и ако гостувахме, трябваше от някъде да пътуваме за Европейското първенство, а така е малко по-удобно“, каза Росен Барчовски по повод планираната подготовка на мъжкия представителен състав на България за официалните мачове през това лято.

ПрезGoogle
ИзточникBta.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани