11.2 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоБългарияОЩЕ ЕДНО ПРИЗНАНИЕ: Александър Везенков в Топ 3 сред спортистите на Балканите...

ОЩЕ ЕДНО ПРИЗНАНИЕ: Александър Везенков в Топ 3 сред спортистите на Балканите за 2023 г.

Крилото на Сакраменто в компанията на Никола Йокич и Новак Джокович

Баскетболистът на Сакраменто в НБА Александър Везенков попадна в Топ 3 на юбилейното 50-то издание на анкетата на БТА „Спортист на Балканите“ за 2023 г. Второто място е за лидера на Денвър в НБА Никола Йокич, а победител е сръбският тенисист Новак Джокович.

Александър Везенков събра общо 38 точки в допитването. 

206-сантиметровото крило продължава да покорява върхове и да бъде пример за подрастващите. След като стана MVP, Реализатор №1 и игра финал в Евролигата с Олимпиакос през миналия сезон, през лятото крилото избра да продължи кариерата си в НБА, където се изявява с екипа на Сакраменто. Така той стана вторият българин с мачове в лигата след Георги Глушков през 1985/1986 (б.а. – като част от Финикс).

До момента през 2023/2024 Спортист №1 на България за последните две години има общо 30 мача в НБА, в които записва средно по 5.3 точки и 2.6 борби с екипа на „кралете“.

Общо 58 спортисти получиха гласове в анкетата през тази година, като от българите бяха посочени още европейският шампион по вдигане на тежести в категория до 89 килограма Карлос Насар, който постави и нов световен рекорд в изтласкването, както и световната вицешампионка по карате в категория до 55 килограма Ивет Горанова. Насар раздели 25-ото място в класацията с 8 точки, а Горанова е 49-а с 2 пункта.

Класиране в анкетата“ Спортист на Балканите“ за 2023 г.:

1. Новак Джокович (Сърбия),  тенис – 103 точки
2. Никола Йокич (Сърбия), баскетбол – 72
3. Александър Везенков (България), баскетбол – 38
4. Милтиадис Тентоглу (Гърция), лека атлетика – 36
5. Ивана Шпанович (Сърбия), лека атлетика) – 35
6. Франческо Баняя (Италия), мотоциклетизъм – 32
7. Мелиса Варгас (Турция), волейбол -31
8. Джанмарко Тамбери (Италия), лека атлетика – 27
9. Боряна Калейн (България), художествена гимнастика – 21
10. Симона Радиш (Румъния), гребане – 19

Церемонията по награждаването се състоя днес в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“ в София, а сред официалните гости бяха министърът на спорта Димитър Илиев, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, бивши и настоящи състезатели, спортни ръководители, представители на балканските агенции и други.

ПрезGoogle
ИзточникBta.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

1 коментар

  1. […] Топ 3 на анкетата на БТА „Спортист на Балканите“. Баскетболистът на Сакраменто в НБА се нареди трети сле…, който е втори, и победителя – сръбския тенисист […]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани