15 C
София
четвъртък, май 9, 2024
НачалоНационални отбориОт ФИБА: България беше на трибуните цяло десетилетие, но сега е готова...

От ФИБА: България беше на трибуните цяло десетилетие, но сега е готова да се завърне на голямата сцена (ВИДЕО)

Появи се почти изцяло ново поколение български баскетболисти, поколение, което спокойно може да се определи като златно, поколението любими синове на България, пишат още анализаторите

България ще се завърне на Евробаскет след 11-годишна пауза. Това ще се случи на 1 септември, когато националите ще излязат срещу Испания в Тбилиси, в първия си мач от група А. Останалите съперници на „лъвовете“ в този поток са Грузия, Турция, Черна гора и Белгия.

ФИБА обърна внимание на представителния ни тим с обширен материал на официалния сайт на европейското. Ето и какво пишат анализаторите:

България беше на трибуните цяло десетилетие, но сега е готова да се завърне на голямата сцена на европейския баскетбол. За последно балканската нация бе част от Евробаскет 2011, но голяма част от сегашния отбор не е бил част от онзи турнир. Разбира се, едно е същото – Росен Барчовски е отново е начело.  

Появи се почти изцяло ново поколение български баскетболисти. Поколение, което спокойно може да се определи като златно. Поколението любими синове на България – поколението от 1993 г. до 1995 г, изкачвайки се от възрастовите групи U16, U18, U20, беше крайно време тези момчета да направят следващата крачка и да стигнат до Евробаскет. 

В предишните квалификационни цикли за шампионати на Стария континент шансовете на България не бяха толкова големи. “Лъвовете” обаче сграбчиха своята възможност в пресявките за Евробаскет 2022. Отивайки в Латвия през февруари 2021 г., без Александър Везенков, залозите отново бяха срещу тях. Но това бе един мач, един шанс и нищо за губене. Те не загубиха нищо, спечелиха всичко. В този двубой България надхитри латвийците и завърши силно, за да подпечата своя билет за европейското. 

Ако оставим настрана златните момчета, роденият в САЩ Дий Бост носи екипа на националния отбор от 2016 г. насам. След повече от шест години това лято ще бъде последно за гарда с българския състав и той със сигурност ще липсва. В съзнанието на всички ръководители на българския баскетбол витае големият въпрос – кой ще го замени?! Но дотогава го очаква незабравимо лято. Без съмнение. 

Говорейки за любимци, днес българската баскетболна общност живее и диша с Александър Везенков и успехът му с Олимпиакос се усеща като успех на цялата нация. Саша, както го наричат, е от различна порода, не е просто баскетболист. Тих и смирен. Той дава пример. Единственият начин, по който Везенков знае да прави нещата е с труд. И това се отплаща. Шампион на гръцката лига, носител на Купата на Гърция, MVP, eдин от топ играчите в Евролигата. Сега той ще води България, както обикновено, но този път сред елита на Стария континент. 

Двама опитни играчи, на които България ще разчита са Чавдар Костов и Станимир Маринов. И двамата се бориха с контузии в последните няколко сезона и нацията просто ще стиска палци да останат здрави. Костов и Маринов са основни в ротацията на Барчовски и ще бъдат до Бост в предстоящите тежки предизвикателства.

Реализаторските умения на Павлин Иванов са безспорни, тъй като той е отличен стрелец и на този етап от кариерата си играч с повече от достатъчно опит в чужбина. Павлин Иванов е едно от имената, за които всички ще говорят в Тбилиси, както и Йордан Минчев, който е изключително атлетичен състезател. Той е част от по-младата вълна в българския състав. Минчев също се сблъска със серия от контузии, но е звяр, когато е здрав. 

България ще има на разположение и двама млади баскетболисти на Евробаскет – Емил Стоилов и Константин Костадинов, които израснаха в редиците на испанските Естудиантес и Реал Мадрид и сега ще искат да оставят своя отпечатък в първия отбор. И Стоилов, и Костадинов са имена, които ще се чуват през следващото десетилетие в българския баскетбол.” 

Снимки: LAP.BG/ФИБА

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани