10.2 C
София
понеделник, май 6, 2024
НачалоБългарияКоста Илиев за Александър Божков: Представяше достойно България дълги години

Коста Илиев за Александър Божков: Представяше достойно България дълги години

Изключителен човек, спомня си Директор развитие във ФИБА

Един от хората, който през годините се е ползвал от опита и съветите на Александър Божков, е Директор развитие във ФИБА и бивш изпълнителен директор на родната федерация Коста Илиев. Той научи жестоката новина за кончината на Сашо Божков далеч на Изток – Япония, Филипините и Индонезия, където започна световното първенство за мъже, но отдели няколко минути, за да сподели няколко думи:

Александър Божков е последният човек от поколението на колежаните, хората, които поставиха основите и развиха нашия баскетбол до световно ниво. Той е част от групата хора, които са учили в най-добрите международни колежи в България преди 1944 г. Тези хора са представили и популяризирали баскетбола у нас. Александър Божков беше дългогодишен ръководител на БФБ и допринесе много за успехите на българския баскетбол през 70-те и 80-те години на миналия век. Той беше високо ценен и във ФИБА като член на борда и председател на женската комисия дълги години. Представяше там достойно България дълги години.

Бившият генерален секретар на ФИБА Борислав Станкович беше казал на своя наследник Патрик Бауман: Aкo ти трябва човек да ти свърши работа, вземи Българин. Това сериозно признание се дължи до голяма степен на усилията на г-н Божков и неговото поколение баскетболни деятели. Аз имах привилегията и щастието да го наследя в БФБ и да се ползвам от неговия опит и съвети. Изключителен човек, високо образован, много работоспособен, тактичен, дипломатичен. Много съжалявам за кончината му.“

Александър Божков си отиде от този свят на 90-годишна възраст

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани