Българският баскетбол загуби още една легенда

Един от дойаените на играта у нас Александър Божков си отиде от този свят на 90-годишна възраст

433

Българският баскетбол претърпя нова тежка загуба. Няколко дни, след като изпратихме легендата Атанас Голомеев, внезапно почина един от дойаените на този спорт у нас Александър Божков – по-малко от два месеца, след като отпразнува своя 90-ти рожден ден!

Роден на 29 юни 1933 г. в София. Играе баскетбол като ученик в гимназията, първо с екипа на Академик София, а след това в отбора на Софийския университет. В студентските си години започва с организационна дейност като секретар на баскетболната секция на университета. Завършвайки висшето си образование, става секретар на секцията по баскетбол на студентското дружество „Академик“. Изпитите за баскетболен съдия полага успешно през 1954 г. Трудовата му кариера, преминала изцяло в спорта и предимно в баскетбола, започва с двугодишно интелектуално въведение – от 1958 до 1960 г. работи като коректор в редакцията на вестник „3емеделско знаме“.

От 1960 до 1965 г. работи като инструктор по баскетбол, а по-късно и като завеждащ отдел „Учебно спортен“ на дружества „Академик“. През 1965 г., само 32-одишен, става Генерален секретар на Българската федерация по баскетбол и на този пост остава до 1976 г. От 1976 до 1986 г. е заместник завеждащ отдел „Международни връзки“ на ЦС на БСФС, като в последните две години оглавява отдела. През 1986 г. отново се връща във федерацията, където длъжността вече е наименована „Изпълнителен директор“. Там е до 1996 г., когато се и пенсионира, но активността му и за миг не секва, напротив – засилва се.

Още през 1965 г. е избран за член на Управителния съвет на Българската федерация, каквато позиция запазва в следващите 50 години. Извън ръководната структура е бил само от 1976 до 1979 г. Вече като обществен деец, Александър Божков заема важни позиции в Българската федерация – председател на Дисциплинарната комисия, председател на Арбитражната комисия и председател на Контролния съвет. Неговата творческа активност, както и богатите възможности за комуникативност – владеенето на френски и руски езици са решаващи паралелно с трудовата му кариера, да се развива и дейността му в международните баскетболни структури. Той е член или председател на различни комисии на ФИБА, както и член на Централното бюро на Международната федерация.

През 2008 г. е утвърден за почетен член на ФИБА и ФИБА Европа. Александър Божков получава приз за изключителни заслуги към българския баскетбол през 2013 г.

Поклонението ще бъде във вторник (29 август) от 10.00 ч. в столичния храм „Свети Седмочисленици“.

Eкипът на BBALL.BG изказва съболезнования на семейството и близките на Александър Божков! 

ЧРЕЗGoogle
ИЗТОЧНИКБФБ
Предишна статияМиньор 2015 ще разчита и на Николай Иванов през новия сезон
Следваща статияКапитанът на Гърция: Не беше лесно да оставя жена си в родилното и да се кача на самолета
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."