11.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024
НачалоЕвропаКАУНАС 2023: Реал Мадрид съкруши мечтата на Везенков и Олимпиакос и е...

КАУНАС 2023: Реал Мадрид съкруши мечтата на Везенков и Олимпиакос и е на върха в Европа (видео)

29 точки на крилото не бяха достатъчни на гръцкия гранд, докато от другата страна испанският гранд триумфира с 11-тата си европейска корона

КАКВО СЕ СЛУЧИ: Александър Везенков и Олимпиакос останаха на крачка от трофея в Евролигата през 2022/2023. Българинът и неговият тим загубиха от Реал Мадрид с драматичното 78:79 във финала на турнира на богатите, който се проведе в Каунас.

И ОЩЕ: Спортист №1 на България през 2022 г. изравни рекорда на Шейн Ларкин за най-много точки във финала на Евролигата. Александър Везенков навъртя 29 точки в срещата, след като бе 9/13 при стрелбата от средна дистанция, както и 2/8 от тройката и 5/5 от линията за изпълнение на наказателни удари в първия си финал в най-силната клубна надпревара на Стария континент. Сезонът за национала в Евролигата завършва още и с наградите за Реализатор №1 и MVP в Евролигата през 2022/2023.

НАЙ-ДОБРИ: Освен това, Александър Везенков допълни сметката си с 9 борби, 4 асистенции и чадър за 40 минути в игра за Олимпиакос днес. Айзея Кенън добави 21. Шакил МакКисик се отчете с 14 точки.

Серхио Родригес бе най-добър за новия шампион в Евролигата с 15 точки и 9 асистенции. Еди Таварес оформи дабъл-дабъл – 13 и 10 борби. Марио Хезоня финишира с 12 точки. Фабиел Козе остана с 11.

РАЗВИТИЕТО: Двубоят започна със 7 минути закъснение, заради проблем на секретарската маса. След равностойното начало Александър Везенков, Айзея Кенън и Костас Папаниколау изведоха Олимпиакос до 24:14. Реал все пак намали чрез Руди Фернандес и Марио Хезоня с 17:24 след 10 минути игра.

През втория период мадридчани направиха обрат за 29:27 чрез Марио Хезоня, Еди Таварес и Серхио Родригес. Двата отбора стояха близо един до друг преди отново Хезоня да даде преднина на испанския гранд от 4 точки. Шакил МакКисик обаче постави още едно равенство на таблото за 45:45 на голямата почивка.

След паузата воден от Александър Везенков и Айзея Кенън, гръцкият гранд отново поведе след 57:52. Найджъл Уилямс-Гос постави равенство на таблото за 59:59, но Шакил МакКисик и Айзея Кенън не сбъркаха за 63:59 в полза на Олимпиакос в края на третия период.

В последната четвърт убийственият мерник на Александър Везенков отново бе демонстриран, а отборът му увеличи аванса си до 7 точки за 68:61. Реал не се предаваше и сведе пасива си до 1 точка чрез Серхио Родригес за 77:78 46 секунди преди края. Мустафа Фал не успя да отбележи от другата страна. Серхио Люл обаче не трепна и мадридчани обърнаха за 79:78 4.3 секунди преди сирената. В последната атака в мача Костас Слукас не бе точен, а радостта отиде в редиците на селекцията от Мадрид.

КЪМ ТРОФЕЯ: Златото е под №11 за Реал Мадрид на най-високо ниво в европейските клубни турнири и първо от 2018 г. насам. Така „Белия балет“ затвърждава първото си място сред отборите с най-много отличия в надпреварата.

КЪМ ТРИБУНИ: Двубоят бе наблюдаван от президента на Евролигата Деян Бодирога, както и баскетболисти от НБА като Йонас Валанчиунас и Кристапс Порзингис.

ЗА ИСТОРИЯТА: С появата си на паркета днес Костас Слукас се превърна в играча с най-много изяви във финали в Евролигата. Гардът на Олимпиакос вече е със 7 такива срещи, като триумфира в 3 пъти (2012, 2013 и 2017 г.).

СТАТИСТИКА ОТ ОЛИМПИАКОС – РЕАЛ МАДРИД 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

9 КОМЕНТАРИ

  1. […] 31-годишният баскетболист оформи дабъл-дабъл за „Бел… в решителния последен мач от надпреварата – 13 точки и 10 борби. Освен това, националът на Кабо Верде добави към статистиката си 2 асистенции и 1 открадната топка за 35 минути на паркета. […]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани