16.8 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоUncategorizedКак протича лятото на Везенков? (СНИМКИ)

Как протича лятото на Везенков? (СНИМКИ)

Докато дисциплината на редица спортисти е по-голяма мистерия дори от Джейн Доу, националът отново РАБОТИ

„През зимата береш плодовете на положения труд през лятото“. Думите принадлежат на Коби Брайънт. Думи, превърнали се в начин на живот и на най-добрия баскетболист на България в последното десетилетие, чиято упоритост му отреди не само място в европейския клубен гигант Барселона, но и перспектива да се превърне във втория нашенец, стъпил на сцената в НБА след Георги Глушков – Александър Везенков.

И, докато работната етика на редица спортисти е по-голяма мистерия дори от Джейн Доу*, още преди да навърши 22, националът вече е еталон за дисциплина. И за поредна година в програмата за лятото му ще е включено всичко друго, освен… почивка.

Само седмица, след като сезонът му при каталунците приключи, Везенков бе на полет за САЩ, където отново да надгражда себе си и да става все по-добър.

Човекът, в чиито ръце отново повери физическата си подготовка в Орландо, е Джеф Игуера – специалист, в чиято визитка влизат индивидуални тренировки с Ник Калатес, Никос Папас, който преди броени дни стана шампион на Гърция с Панатинайкос, на Патрик Йънг от Олимпиакос, както и с редица други спортисти.

Самият Игуера признава, че е готов за изучава доживот науката и психологията на елитните спортисти. Прекарва последните десет години в разработването на една от най-успешните програми за обучение и тренировки на спортисти в югоизточната част на САЩ.

Смятан е за един от най-перспективните  треньори и фитнес инструктори от другата страна на Океана. Експерт в света на кондиционните тренировки, многократно включван в различни телевизионни програми, и дори ESPN дава гласност на страстта му към преобразяване на досегашните методи на фитнес и физическа подготовка.

Тренировъчната му философия е проста:

„СКОРОСТТА Е ОРЪЖИЕ. ИЗДРЪЖЛИВОСТТА ТЕ КРЕПИ. НО СИЛАТА Е ТАЗИ, КОЯТО ТИ ДАВА НАДМОЩИЕ.”

Игуера построява всичките си програми и методи на работа, за да създава, култивира и поддържа най-високо ниво на относителната мускулна сила (изразява се в отношението на абсолютната мускулна сила към телесната маса и лежи в регламентирането на теглови категории в редица спортове  – б.а.) в рамките на 60-90 минути интензивно съревнование.

Освен в силата на тялото, Игуера вярва още повече в силата на ума. След над десетилетие в проучване и наблюдение на елитни състезатели, той е категоричен, че без значение колко талантлив е даден спортист, умът винаги е ограничаващ фактор. Вярва още, че в спорта на най-високо ниво, именно силата на ума е това, което отделя добрия спортист от великия. И в тази посока са насочени голяма част от тренировките му, проведени в мотивираща и подкрепяща среда и включващи ежедневни уроци по:

УВЕРЕНОСТ

ХАРАКТЕР

БЕЗСТРАШИЕ

САМОДИСЦИПЛИНА.

И така, ако се чудехте как протича лятото на Везенков преди да се включи към лагера на националния отбор, което пък ще се случи само два дни след като се прибере от САЩ, отговорихме на част от въпросите Ви.

Везенков не лети в облаците. Славата не го е замаяла. Дори, напротив. Готов е да работи здраво за мечтата си, и не се съмнявайте нито за миг, ще я постигне.

*Джейн Доу – име, от което вещите в криминалните истории ги побиват тръпки. Джейн Доу е код, използван от криминалистите за неидентифицирани жертви на тежки престъпления.

Автор: Миряна Мирочник

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани