19.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоЕвропаИСТОРИЧЕСКО! Александър Везенков е Реализатор №1 в Евролигата (видео)

ИСТОРИЧЕСКО! Александър Везенков е Реализатор №1 в Евролигата (видео)

Крилото е вторият играч на Олимпиакос, който достига до приза, носещ името на легендата Алфонсо Форд

Паметен ден за родния баскетбол!

За първи път в историята българин бе избран за Реализатор №1 в Евролигата. Александър Везенков е новият носител на приза, който носи името на легендата Алфонсо Форд, обявиха официално от най-силната клубна надпревара на Стария континент.

Спортист №1 на България за 2022 г. не остави шансове на конкуренцията, извеждайки своя Олимпиакос до Финалната четворка в Евролигата. Той стори това, след като записва средно по 17.2 точки в общо 38 мача в турнира на богатите през 2022/2023.

Този приз Александър Везенков спечели с лекота, след като водеше в класацията през почти целия сезон. Зад себе си националът оставя Уейд Болдуин (Макаби Тел Авив), който има средно по 17.1 точки и Уил Клайбърн (Анадолу Ефес), който е със средно по 16.7 точки.

С представянето си Александър Везенков изстреля Олимпиакос на Финалната четворка в турнира. Снимка: Еuroleaguebasketball.net

Александър Везенков преминава двуцифрената бариера в 28 от общо 33 двубоя на Олимпиакос в редовния сезон на Евролигата. Той има и по 20 и повече точки в общо 15 от тези срещи. Българинът демонстрира успеваемост в стрелбата от средна дистанция 65.4%, 38.5% от тройката и 87.9% от линията за изпълнение на наказателни удари. Освен това, двукратният носител на приза за MVP в гръцкия шампионат е лидер в графата по коефициент с по 21.2, което го прави основен кандидат и за званието Най-полезен играч и втори по борби – с по 6.8 овладени от двата ринга топки.

27-годишният баскетболист стана вторият играч на Олимпиакос, който достига до отличието след Линас Клейза през 2009/2010. Реализатор №1 в Евролигата пък е звание, което е свързано с една от легендите на гръцкия гранд Алфонсо Форд, който си отива от този свят през 2004 г. след битка с левкемия. Последният е притежател на рекорда по резултатност в лигата – средно по 22.2 точки в общо 54 мача.

Александър Везенков стана и 14-тият различен баскетболист, който ще има тази награда в колекцията си. Преди него тази чест получават Игор Ракочевич (3), Кийт Лагфорд (2), Алексей Швед (2), Василие Мицич, Майк Джеймс, Нандо Де Коло, Тайлър Рочести, Боби Браун, Бо МакКалеб, Линас Клейза, Марк Салиърс, Дрю Никълъс и Чарлс Смит.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

6 КОМЕНТАРИ

  1. […] Йоргос Барцокас е с ключов принос за развитието на Александър Везенков в последните няколко сезона в Пирея. Под негово ръководство българинът се превърна в топ играч в Европа, а наскоро бе избран и за Реализатор №1 в Евролигата за 2022/2023. […]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани