11.1 C
София
четвъртък, май 2, 2024
НачалоБългарияИсторически първи финал за Черноморец в НБЛ (видео)

Исторически първи финал за Черноморец в НБЛ (видео)

Драма с две продължения донесе трети успех на бургазлии в серията срещу Рилски спортист

КАКВО СЕ СЛУЧИ: Черноморец се класира на финал в НБЛ за първи път в своята история. В новата „Арена Бургас“ селекцията на Васил Евтимов мина през трилър с две продължения, но издържа и стигна до победа с 95:90 срещу Рилски спортист, за да приключи серията от полуфиналите в родния елит с 3-1.

НАЙ-ДОБРИ: Георги Боянов поведе колоната на реализаторите за Черноморец с 21 точки и 11 борби. Джордан Тъкър добави 19, 9 борби и 6 асистенции. Брайс Нзи остави срещу името си 15 точки и 7 борби. Симеон Лепичев финишира с 13 и 10 борби. Мунис Туту вкара 12. Макол Моайен се отчете с 10 точки и 8 борби.

Йордан Минчев бе най-добър за Рилски спортист с 24 точки, 10 борби и 5 асистенции. Димаджио Уигинс се разписа с 20 и 13 борби. Деян Карамфилов и Брандън Рандълф останаха с по 16 точки, като първият направи и 8 асистенции.

РАЗВИТИЕТО: Самоковци взеха първия период след 15:10, водени от Димаджио Уигинс, Йордан Минчев и Брандън Рандълф. Бургазлии направиха обрат след серия от 13-7, дело на Георги Боянов, Мунис Туту, Джордан Тъкър и Макол Моайен, за да излязат напред с 23:22 във втората част. Последваха смени на водачеството преди Брайс Нзи да постави равенство на таблото за 29:29 след едно полувреме игра. 

След паузата гостите излязоха отново напред чрез Деян Карамфилов и Йордан Минчев за 39:34. Черноморец отговори чрез Джордан Тъкър и Симеон Лепичев за 41:40 в своя полза. Гонитбата в резултата продължи преди Димаджио Уигинс и Брандън Рандълф да фиксират 52:47 за отбора си в края на третия период. В последните 10 минути Рилски увеличи до 7 точки в своя полза, но Симеон Лепичев и Брайс Нзи бяха точни за 56:59. Носителят на Суперкупата на България отвърна чрез Димаджио Уигинс и Йордан Минчев за лидерство от 8 точки, но Черноморец продължи да се бори и чрез Джордан Тъкър и Георги Боянов сведе пасива си до 2 точки 21 секунди преди края. Последва притежание за селекцията на Васил Евтимов след третото видео повторение, от което съдиите имаха нужда, за да вземат окончателно решение на спорна ситуация, този път за изгубена топка от страна на Чавдар Костов. Кош на Николай Титков 0.4 секунди преди сирената прати мача в продължение след 68:68.

В първите 5 допълнителни минути двата отбора стояха рамо до рамо преди Рилски да излезе напред с 82:77, но Симеон Лепичев и Макол Моайен не сбъркаха за 83:82 в полза на Черноморец. 1.7 секунди преди края Деян Карамфилов вкара веднъж от фаул линията за равенство – 83:83. В последната атака за това продължение Симеон Лепичев бе точен зад дъгата, а стрелбата му се оказа успешна след като времето изтече.

Във вторите добавени 5 минути драмата бе пълна, а никой не отстъпваше. Все пак 31 секунди преди изтичането им Георги Боянов с тройка даде лидерство на „акулите“ за 93:90. Чавдар Костов не успя да реализира зад дъгата от другата страна, а успешни наказателни удари на Георги Боянов сложиха точка на спора и хвърлиха в радост феновете в „Арена Бургас“.

КАКВО ПРЕДСТОИ: На финала в шампионата при мъжете през този сезон Черноморец ще се изправи срещу Балкан. В серията ще се играе до три победи от пет двубоя.

За Рилски спортист остава дуела за бронзовите медали, където ще има за съперник ЦСКА. В тази серия победителят ще бъде определен след два успеха от три срещи.

СТАТИСТИКА ОТ ЧЕРНОМОРЕЦ – РИЛСКИ СПОРТИСТ

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

4 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани