9.7 C
София
петък, май 10, 2024
НачалоНационални отбориИлиян Пищиков пред BBALL.BG: Не съм оставял оранжевата топка от първи клас

Илиян Пищиков пред BBALL.BG: Не съм оставял оранжевата топка от първи клас

Младите играчи трябва да развиват личните си качества, вярва юношеският ни национал

Илиян Пищиков е сред младите български баскетболисти, чиито имена започват да се чуват все повече и повече. Последната година се оказа успешна за гарда, който привлече вниманието с екипа на Балкан и с националния ни отбор за юноши до 18 г.

Пищиков сред най-добрите реализатори, Бъчков в Топ 10 по борби на европейското

Пред BBALL.BG Илиян Пищиков говори за шампионския сезон със „зелените“, за европейското за юноши в Плоещ, където се нареди сред най-добрите реализатори, и за себе си. Ето и какво сподели той:

– На европейското за юноши отборът финишира на 16-то място в крайното класиране. Какво е мнението ти за представянето на тима в Румъния? 

– Мисля, че отборът се представи добре в групите. Борихме се докрай и давахме всичко от себе си. Вярвахме, че ще играем за местата в Топ 8 и имахме огромно желание, но когато това не стана, се отпуснахме и заиграхме немотивирано, с много грешки и коренно различно от първите мачове.

– Какво не ви достигна, за да прескочите групата в първия етап? 

– Не прескочихме групата, защото нямахме късмет, малшансът в два мача, които бяха важни, особено с Босна. Но, това е играта. Въртележката ни класира трети.

– Изиграхте общо 8 мача по време на турнира. Как ти се стори конкуренцията? 

– Повечето от отборите бяха равностойни, с по-високи и атлетични момчета. Получиха се интересни, здрави мачове, в които не отстъпихме с нищо на противниците. Ако искаме по-добри резултати, трябва да работим повече и много упорито, както по време на лагерите, така и през годината.

– Tи завърши в Топ 10 на реализаторите на европейското. Какво е нужно на един млад баскетболист да достигне до подобно представяне? 

– Младите играчи трябва да планират максимално, освен отборните тренировки, да имат индивидуални такива и да развият личните си качества.

– След това европейско виждаш ли се един ден и в мъжкия национален отбор? 

– Надявам се силно това да стане. Едва ли има баскетболист, който не иска да играе за мъжкия национален отбор. Това е голяма гордост и признание за един играч.

– Изигра силен сезон с Балкан. Достигнахте до Финална четворка в Delasport Балканска лига и до златото в НБЛ. Какво значат тези успехи за теб? 

– С Балкан изиграхме много интересен сезон, играхме на моменти – слаби и силни, имахме контузии и обрати, но накрая се събрахме и спечелихме първенството. Това за мен беше детска мечта. Помня 2019 г., когато Балкан стана шампион, бях отстрани с феновете, представях си и мечтаех да изпитам това, което изживяват играчите. Това се случи и съм много щастлив.

– Ще останеш ли в Балкан? 

– Ще остана в Балкан. Надявам се да се представим дори по-добре от миналата година.

– Защо избра баскетбола и кога се случи това? 

– Играя баскетбол от първи клас. Родителите ми искаха да ме запишат на някакъв спорт. Аз разбрах, че в училищния салон има тренировки по баскетбол. Записаха ме и оттогава не съм оставял оранжевата топка.

– Кои са треньорите, на които дължиш развитието си до момента? 

– Първият ми треньор е Виктория Маринова. Тя ме научи на основите в баскетбола. За да подобря индивидуалните си качества, са ми помогнали Иван Коцев и Петър Златанович. На юношеския отбор треньор ни е Мирослав Ралчев, а на мъжкия беше Небойша Видич. Те ми показваха къде греша и къде са слабите ми места. Според мен, този сезон израснах много и съм доволен от представянето си.

– Защо №77? 

– Избирането на този номер беше много спонтанно. Бяхме няколко момчета, които играем с №7 в клубните си отбори и аз реших да го сменя.

– Коя е най-голямата ти мечта? 

– На първо място искам да съм здрав и без контузии. Мечтая да играя на високо европейско ниво, да радвам близките си и да съм доволен от това, което правя. Упоритият труд ще се отплати. 

Снимки: LAP.BG и ФИБА

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани