7.9 C
София
вторник, март 19, 2024
НачалоБългарияГОЛЯМА ЧЕСТ! Още една българка в Залата на славата на ФИБА

ГОЛЯМА ЧЕСТ! Още една българка в Залата на славата на ФИБА

Легендата на ппловдивския Марица Пенка Стоянова ще бъде приета посмъртно

Пенка Стоянова става втората българка в Залата на славата на ФИБА. Легендата на пловдивския Марица ще бъде приета посмъртно официално сред легенди и светила на баскетболната игра в историята на онлайн церемония на 18 юни.

Преди това единствено Ваня Войнова от жените – баскетболистки в България е получавала подобна чест, като тя бе приета в Пантеона на баскетбола посмъртно през 2007 г. Преди две години в Китай в Залата на славата на ФИБА влезе Атанас Голомеев. България има представители и сред легендите в съдийството в Залата на славата в лицето на Артеник Арабаджиян и Валентин Лазаров.

Новината за огромната чест към Пенка Стоянова първа научи дъщерята на легендата Теодора Бонева.

За нас е огромна чест да ви информираме, че Вашата майка, г-жа Пенка Стоянова бе избрана посмъртно за член на Клас 2021 на Залата на славата на ФИБА като играч.

Залата на славата е олтар, посветен на удивителните личности, които положиха основите на глобалния баскетбол от създаването му до славата му в днешни дни. Залата се опитва да е уникална международна институция, която промотира и припомня за успехите на баскетбола по цял свят и приема велики мъже и жени от всички епохи, които са били проактивни и забележителни по пътя за развитието на нашия спорт.

Впечатляващите индивидуални постижения на г-жа Стоянова като играч на женския национален отбор на България, спечелил сребърен и бронзов медал на Олимпийски игри, сребърен медал на Евробаскет, а също и безброй клубни успехи подпомагат изключително много развитието и популяризирането на играта във Вашата страна и целия свят“, пишат в писмото си от ФИБА.

В Клас 2021 Пенка Стоянова се нарежда до гръцката легенда Панайотис Янакис, германеца Детлеф Щремпф, руснака Сергей Тарканов, треньорските легенди Чък Дейли, Еторе Месина и др.

Миналата година заради пандемията от коронавирус, имената на новоприетите не бяха обявени. Тази година на специално онлайн събитие ФИБА ще почете приетите в двата класа – за 2020 и 2021 г.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

3 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани