12.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоБългарияГеорги Давидов за ЦСКА: Срещу всеки ще се опитаме да дадем най-доброто,...

Георги Давидов за ЦСКА: Срещу всеки ще се опитаме да дадем най-доброто, на което сме способни

Силно се надявам първенството ни да бъде оспорвано, да има качествен баскетбол, да се повдигне едно ниво нагоре от миналия сезон, заяви помощник-треньорът на ЦСКА

Баскетболистите на ЦСКА започват шампионата с домакинство срещу тима на Ямбол тази вечер. „Червените“ стартират сезона с доста нови играчи и както и миналата година с високи амбиции. „Армейците“ завършиха на трето място в крайното класиране, след като си извоюваха бронзовите медали след два успеха над Рилски спортист, а също така играха и финал за Купата на България, който загубиха от тима на Левски, при завръщането си в елита. Тази година се надяват да надскочат тези резултати.

Часове преди началото на първенството интервю за БНТ даде помощник-треньорът на ЦСКА Георги Давидов, който е и в щаба на Росен Барчовски в националния ни тим по баскетбол.

– Г-н Давидов, с какво настроение ЦСКА започва новия сезон?

– Като всеки един нов сезон с ентусиазъм и надежда.

– Приключихте миналия сезон на трето място, играхте финал за Купата, надскочихте ли тогава мечтите си?

– За всеки един уважаващ себе си отбор мечтите му са да стане шампион и носител на Купата на България, така че в този смисъл – не!

– Готов ли е отбора да атакува отново призовите места?

– Риторичен въпрос за отбора на ЦСКА.

– Какво лице показа ЦСКА миналия сезон и какво ще покаже сега?

– Миналата година началото на годината беше много напрегнато, много тежко, селекцията беше в движение, задвижването на цялата организация отнемаше много време и сили. Тази година е доста по-спокойно, успяхме да направим на спокойствие селекция и да подготвим отбора по-нормално, така че се надявам да покажем по-добро лице тази година.

– Как премина подготовката на отбора? Играхте контроли, какво видяхте в тях?

– Като всяка една подготовка тя не беше никак лесна за състезателите, естествено, като всяка една подготовка не минава без контузии, но те не бяха сериозни. Мисля, че свършихме добра работа, момчетата бяха сериозни. Първите ни две контроли, играхме с Арис и там се сблъскахме с доста силен съперник, много по-напред в подготовката. Приземи ни на земята. Разбрахме върху какво трябва да работим най-много, а това е агресията ни в защита. Нападението в хода на сезона ще придобие своя облик. Всички турнири, които изиграхме и турнира в Пловдив бяха страшно полезни за нас, така че от тази гледна точка свършихме добра работа.

– Доволен ли сте от селекцията, която направихте заедно със старши-треньора Росен Барчовски?

– Мисля, че да, момчетата се допълват. Направихме една грешка, но бързо я поправихме, като освободихме Трой Бакстър. Смятам, че отборът е хомогенен, взаимно допълващ се и надявам се времето да ни помогне да се намерим един друг.

– Лесно ли привлякохте Васил Бачев и Георги Боянов в редиците си?

– Не беше лесно, не беше и трудно. И двамата са започнали кариерата си в баскетбола като млади момчета в ЦСКА и усещам, че се чувстват добре в отбора. Дано да дадат най-доброто от себе си, защото са доказани състезатели в родния баскетбол.

– Как върви възстановяването на Йънг и Бачев, да ги очакваме ли скоро в игра?

– Много неприятни контузии и на двамата, получени с националния отбор в средата на август в Турция, но вече и двамата са на последната фаза от възстановяването си. Надявам се скоро да ги видим на терена.

– За кои играчи, с които се разделихте, съжалявате, че напуснаха клуба или смятате, че няма незаменими такива и новите са по-добри?

– Разбира се, че не е приятно раздялата със състезатели, с които си делил цяла година всеки ден, все пак изграждаме човешки отношения. Аз оставам с добри чувства към всички едни от тях. Пожелавам им успех в новите отбори, а колкото до новите играчи, надявам се да защитят по най-добрия начин цветовете на ЦСКА.

– Какво може да ни кажете за новите попълнения от чужбина, за какво ще разчитате на тях?

– Новите попълнения смятам, че паснаха добре на отбора, стиковаха се бързо. Имаме един новобранец от NCAA, който навлиза бързо в европейския баскетбол и системата. И пак казвам, надявам се с времето да се стиковат и да покажат, че имат класа. Ще изискваме от чужденците това, което изискваме от всеки един играч от отбора – пълно себераздаване и професионализъм.

– Какво първенство да очакваме, сигурно сте наясно със съставите на останалите отбори?

– Силно се надявам първенството ни да бъде оспорвано, да има качествен баскетбол, да се повдигне едно ниво нагоре от миналия сезон. Надявам се да няма катаклизми в цялата лига. Пожелавам на всички отбори късмет и без контузии!

– В тази връзка, кой би могъл да бъде най-опасният ви съперник този сезон?

– Ние се съобразяваме с всеки един съперник. Всеки следващ мач е най-важният мач. На всеки ще дадем уважение и срещу всеки ще се опитаме да дадем най-доброто, на което сме способни.

– Работихте заедно с Росен Барчовски и в националния тим, имахте интензивно лято, уви, не успяхме да се класираме за същинските квалификации за Париж 2024, това ли е реалното ни място?

– Не. Смятам че, ако бяхме в пълния си състав щяхме да играем полуфинал, а там вече не се знаеше какво можеше да стане.

– Класирахме се за квалификациите за Евробаскет с три победи и една загуба в предварителните пресявки, какво лице показахме и какви поуки извлякохме?

– Казах, че отборът на България дори и с непълния си състав е много по-добър от тези отбори, с които играхме. Имахме една случайна може да се каже загуба в Норвегия като гост, след това всичко си дойде на мястото и доминирахме в следващите три мача и мисля, че мястото ни не е на това ниво.

– Догодина играем въпросните квалификации за Евробаскет 2025 в група със световния шампион Германия, Черна гора и Швеция, когато разбрахте жребия, какво си казахте?

– Не си спомням скоро да сме имали лесна група, така че посрещнахме я съвсем нормално. Въпросът е да съберем възможно най-добрите играчи на България, които имат желание да защитават цветовете на трибагреника, защото играем срещу много силни отбори. Посрещаме световния шампион, което трябва да стане един празник в нашите баскетболни среди. Ще имаме супер малко време за подготовка и се надявам играчите да покажат това, на което са способни и да покажем възможно най-добрия баскетбол, който можем да играем. Надявам се пред пълни трибуни.

– Има ли поне минимален шанс Везенков да играе за България в тези мачове?

– Колкото и много да искат Везенков да дойде да играе за България, аз мисля, че това е почти невъзможно, за съжаление.

– Какво означава за Вас да бъдете част от щаба на националния отбор?

– И като състезател, и като треньор, да защитавам цветовете на България за мен това е най-висшата форма на баскетбола. Така че за мен това е един връх в моята кариера, и съм благодарен, че ми се дава шанс да помагам.

ПрезGoogle
ИзточникBNT.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани