17.4 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоБългарияБългарски отбор достигна до финал на 3x3 в Гърция

Български отбор достигна до финал на 3×3 в Гърция

SMARTASS ще участва на финалите в южната ни съседка през август

Началото на юли дава още поводи за гордост на любителите на баскетбола у нас. През този уикенд се проведе кръг от 3х3 първенството на Гърция в град Кавала, в който се включиха цели три отбора от България. Участие взеха тимовете на Спартак 3х3 София – победител в националния 3х3 шампионат за 2022 г. и представил страната ни на евроквалификациите в Констанца (Румъния), в състав Георги Бързаков, Георги Кръстев, Христо Гатев и Константин Паисиев. Най-усърдните участници в 3х3 календара в България, а вече и с престижно международно участие – момчетата от Перестройка – Драгомир Нейков, Иван Николаев, Данаил Христов и Павлин Ганчев, които играха вдъхновено в групите и заслужено достигнаха до четвъртфинал. 

В приятната изненада на турнира се превърна отборът на SMARTASS София, воден от Йордан Минчев, който това лято поддържа форма и се наслаждава на играта на 3×3 преди да се присъедини към новия си клуб в Румъния – Сибиу, достойно подпомаган от талантливите Дамян Стоянов, Дамян Минков и Стоян Кайнаров. Момчетата преодоляха силни съперници в групата, в която беше и националният отбор на Гърция до 23 години. На четвъртфиналите отказаха с 21:11 силния отбор на White Chocolates от Солун, а на полуфинал отново им се наложи да преодоляват националния отбор на южната ни съседка, като успяха да го постигнат с инфарктна победа с 21:20. Във финалния мач нашите баскетболистите отстъпиха с 15:21 от Омада Пиравлос (Отбор Ракета), също от Солун. Мачът вървеше оспорвано и резултатът 1.30 сек. преди края бе равен, но натрупаните фаулове на нашите момчета и точната стрелба зад дъгата на гърците се оказаха решаващи. Така SMARTASS София завърши на второ място с общо 110 отбелязани точки в шест мача, като това му донесе 1000 евро от наградния фонд и получи право на участие във финалния турнир на първенството на Гърция, който ще се проведе в Атина от 18 до 20 август.  

Класирането е безспорен успех и доказателство за качествата на нашите момчета, които ще получат шанс при добро класиране да участват и в Мастърс турнир от FIBA 3×3 World Tour. Не без значение са и точките, които заработват в ранглистата на FIBA. Ако продължат с успешните си изяви на международната сцена това лято, те може да спечелят достатъчно точки за страната ни, с което тя да получи право на участие в квалификационния турнир за Олимпиадата догодина.  

SMARTASS София е нов отбор с амбиция да остави следа в 3х3 през настоящия сезон. Момчетата натрупаха международен опит, като освен сребърните медали от Кавала имат и четвъртфинал от силен турнир от FIBA 3×3 World Tour в Кипър това лято. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани