6.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоБългарияБогдан Петков: Много е важно фокусът да се насочи към спорта в...

Богдан Петков: Много е важно фокусът да се насочи към спорта в Плевен (видео)

Децата идват и искат да виждат силен тим, както и техните родители, но той не става с щракане на пръсти, каза още генералният мениджър на Спартак

“Завършва един двугодишен цикъл на последните два сезона, в които имахме за цел да върнем по-големия интерес към нашия отбор. Смятам, че това го постигнахме чисто статистически и визуално, данните сочат, че зала „Балканстрой“ е най-посетената в края на този сезон в НБЛ, което говори, че мачовете на тима предизвикват сериозен интерес в нашето общество и че до немалка степен той си е свършил работата. През миналия сезон успяхме да се завърнем в Топ 4, за съжаление през този не успяхме да повторим това постижение. През този период преминаха в отбора едни от най-големите имена от българските играчи, мисля, че много от подрастващите започнаха да имат интерес именно заради това. След Нова година Любомир Минчев се присъедини към тима като треньор. Не искам да обиждам останалите му колеги, но в последните години това е най-добрият български треньор без особена конкуренция„, така започна генералният мениджър на Спартак Богдан Петков по време на днешната пресконференция, която от клуба дадоха в Пресклуба на БТА в Плевен.

Тодор Тодоров в последните години е натоварен с много неща в клуба, но изключително сериозно защити реномето на плевенските треньори с работата си при подрастващите, мъжкия отбор и с това, че за поредна година е част от щаба и на един от националните тимове на България, което ясно показва оценката за неговата работа. Със сигурност на никой от нас не е искал сезонът да приключи през миналата седмица, но така се стекоха обстоятелствата“, допълни той.

„Искам да разбия мита за нашия бюджет, много се говори за него. Искам да кажа, че четирите отбора, които завършиха преди нас в класирането през този сезон, ще похарчат повече пари, отколкото ние сме похарчили за последните две кампании. Това е относно митовете и легендите с какви извънземни възможности разполагаме, както и това, че едва ли не имаме най-големия бюджет. Това не отговаря на истината. За момента клубът няма кой знае какви финансови затруднения, което е плод на неимоверни усилия. Ще видим какво ще предложи бъдещето, надявам се това нещо да се запази и перспективите пред нашия отбор да са такива, че да можем да награждаме с всяка една година“, добави Богдан Петков.

Преди сезона казах, че такива настроения и нагласи, че ако не станем първи, втори или трети минимум, ще е голяма трагедия. За огромно съжаление призьорите в нашите първенства през последните години се сблъскват с товарния влак в петия или шестия по сила турнир в Европа. Вече изпитваме трудности с тимове от почти всяка държава. Този сезон така се случи, че Рилски спортист имаше по-тежък жребий във ФИБА Къп. Там резултатите бяха много сериозни, но не и неочаквани, защото се виждаше, че отсреща има много по-висока класа“, допълни генералният мениджър на Спартак.

„Откакто Тодор Тодоров треньор, се опитваме да интегрираме немалка част от юношите. Те взимат участие в тренировъчния процес благодарение на него и Любомир Минчев. Съвсем отделен въпрос е това кой какво ще си заслужи. В България има треньорски проблем, свързан с подрастващите. Имаме близо 200 деца, които тренират в школата. За момчетата има двама треньори, като единият от тях съвместява и длъжността си в мъжкия отбор, докато при момичетата се занимават Петьо Колев и Христо Ангелов, както и още едно момче, което е крайно недостатъчно. За съжаление в Плевен няма други треньори, занимаващи се с подрастващите. Това е истината. Мъчим се и работим с това, което можем. Неслучайно и в разширените състави на част от националните отбори попадаха наши момчета. Има някаква перспектива.

В последните години част от хотелите в града помагат със своята база. Това е свързано с престоя на част от играчите и кондиционния треньор Марин Яцински. Оттук-нататък участието на плевенския бизнес се изразява в тези две години във формирането на бюджета от 3-4%. Нещата, които се говорят и те не са слухове, че догодина футболният и волейболният тим в Пазарджик ще имат бюджет от 10 млн. лв. Те се осигуряват по линия на кмета, не искам да коментирам как точно се случва това. В Бургас двата волейболни отбора разполагат с близо 3 млн. лв., докато баскетболният е с едни от най-добрите финансови възможности в първенството. Това всичко е по линия на усилията на местно ниво„, каза още Богдан Петков.

При нас г-н Георг Спартански ни помага и никога не е затворил вратата, когато сме отишли при него. Говорим за ремонт на залата, закупуването на информационни системи и за да си придобием, отново тренировъчната зала. Възможностите на нашата Община са много ограничени. В същото време, когато се опитваме да проведем някакви разговори на местно ниво относно помощта, често чуваме, че няма подобна възможност. Обезпечаването и желанието този отбор да се развива е пряко свързано с това да има не само присъствие в залата, но и заинтересованост от местния бизнес. Плевенските деца идват и искат да виждат силен тим, както и техните родители, но той не става с щракане на пръсти. Този отбор не е даденост. Това е единственият отбор, който вече 43 години не е излизал от елита. Много е важно фокусът да се насочи към спорта в този град, защото тези кански усилия, които се полагат от единици хора, по-скоро това е плод на свръх усилие, отколкото, че разполагаме с някакви условия. Общината прави каквото може“, завърши Богдан Петков.

Пълен запис на пресконференцията на Спартак можете да видите тук

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани