10.2 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоБългарияБерк Мехмед: Трябва да преминаваме през трудностите, за да градим характер

Берк Мехмед: Трябва да преминаваме през трудностите, за да градим характер

Младежкият национал разказва как е избрал баскетбола пред тениса, какви са впечатленията му от Чалънджърa в Тбилиси и какво би искал да постигне в бъдеще

Берк Мехмед е роден във Варна на 9 септември 2002 г. и се развива като баскетболист в школата на Черно море Тича. Получава покана за мъжкия отбор на 16-годишна възраст и изиграва първите си минути в НБЛ в мач срещу Берое.

На провелия се това лято европейски Чалънджър за младежи до 20 г. Берк Мехмед се нареди сред най-добрите. Баскетболистът на Черно море Тича финишира осми, а процентът му зад дъгата е 53.8%. Ето какво разказва той за себе си:

– На колко години започна да се занимаваш с баскетбол?

– Започнах да тренирам на 7 години, в първи клас.

– Преди това тренирал ли си друг спорт?

– Тренирал съм тенис на корт седем години.

– Как стана така, че баскетболът надделя над тениса?

– Дълго време за мен тенисът и баскетболът вървяха ръка за ръка и не исках да се отказвам нито от едното, нито от другото, защото треньорите по тенис ми казваха, че имам талант и мога да постигна много, но същото беше и с баскетбола. Накрая се случи така, че в един и същи ден имах турнир по тенис и баскетболен мач. Тогава имах разговор с родителите ми, в който ми казаха, че оставят на мен да реша с кое да продължа и че трябва да приключа с единия спорт. Така избрах баскетбола.

– Любим баскетболист и тенисист?

– Любимият ми баскетболист е Стеф Къри, а любимият ми тенисист е Рафаел Надал.

– Как преминава един ден на Берк Мехмед?

– Сега всеки ден преминава различно, но докато бях на училище: ставане в 7.00 ч., часове от 7.30 ч. до 10.00 ч., след това тренировка около два часа, пак се връщам в училище за 2-3 учебни часа и следва тренировки с юноши и мъже до 21.00 – 22.00 ч., вечерям и си лягам възможно най-рано.

– А как разпускаш в свободното си време?

– В свободното си време излизам с приятели, плувам, когато имам възможност, и гледам клипчета в Уoutube.

– Случвало ли ти се е да пропуснеш тренировка, за да отидеш на купон например?

– Много пъти се е случвало приятели да ме карат да пропусна тренировка, за да отидем някъде, но никога не съм го правил. Ако се е случвало да пропусна, съм имал основателни причини.

– Момичетата помагат или пречат на баскетбола?

– Не мога да кажа дали пречат или помагат. Зависи много от момичето. Те искат време, което е нормално и зависи кое ти е приоритет – спорта или момичетата. Ако знаеш кое е на първо място, не мисля, че това би могло да ти попречи.

– Имало ли е момент, в който ти се е искало да се откажеш?

– Имал съм много трудно моменти, но никога не съм искал да се откажа и няма да го направя. Трябва да преминаваме през трудностите, за да градим характер.

– Какво те е мотивирало през всичките тези години?

– През годините са ме мотивирали родителите ми да следвам целите си и да не се отказвам, защото рано или късно всички часове, прекарани в тренировки ще се отплатят подобаващо. Мотивират ме и някои от любимите ми играчи, дали в НБА или в други лиги, като си казвам, че ако тренирам много, някой ден ще стана като тях.

– Разкажи ни за някой куриозен случай на мач…

– Не мисля, че съм има куриозна случка, но сега се сещам за един случай. На мач в Бургас едно от момчетата обърка пейките и седна на противниковата пейка и треньорът ни му подари компас. Но това може да се случи на всеки.

– Има ли нещо, от което си се лишил през тези години?

– Лишавал съм се от много удоволствия, за да прекарвам времето си в тренировки, защото желанието ми да играя баскетбол на възможно най-високо ниво е огромно.

– Как оценяваш представянето Ви в Тбилиси?

– Мисля, че представянето ни в Тбилиси е добро. Все пак имаше отбори от А дивизия, които видимо ни превъзхождаха физически, но за малкото време, което имахме да се подготвим, изградихме стабилен колектив и се опитахме да спазим треньорските указания по най-добрия начин.

– С какво ви превъзхождаха другите национални отбори?

– Превъзхождаха ни най-вече с физика и опит може би, защото повечето играчи са родени 2001 г. и играят в добри мъжки отбори и силни лиги, но ние се раздадохме максимално.

– Какво е да те тренира Георги Младенов?

– Щастлив съм от това, че имах честта да ме тренира Георги Младенов, защото е треньор с изключително голям опит и да не забравяме, че е легенда за българския баскетбол. Мога да науча много от него.

– Треньорът, който ти е дал най-много…

– Всички треньори, които са ме тренирали, са ми давали много. Опитвам се да извлека колкото се може повече от всеки един, за да ми е полезно сега и в бъдеще.

– А има ли треньор, който би искал да те тренира?

– Нямам специални предпочитания. Бих искал да тренирам с всеки треньор, който би помогнал за моето развитие.

– Коя е силната ти страна на терена?

– Силната ми страна е стрелбата от разстояние, стрелбата от тройката и в последния сезон играта на нисък пост.

– Има ли яснота относно това къде ще играеш през 2021/2022?

– На първо място, искам да играя за Черно море Тича. Клубът е основна част от моето развитие и благодарение на всички треньори успях да се развия. Имам предложения и от други клубове и скоро ще взема решение.

– Къде се виждаш след 5 години?

– Надявам се в някой добър отбор, където ще играя и ще се развивам като играч и като характер, възможно на най-високо ниво.

– Какво би казал на малките, които искат да се занимават с баскетбол?

– Да тренират здраво, да не се отказват, ако се решили да се занимават с баскетбол.  Пътят към успеха е работа, работа и само работа.

ПрезGoogle
ИзточникФейсбук
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани