20.2 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоНБАБЕЗГРАНИЧНА ГОРДОСТ: НБА отваря вратите си за Александър Везенков (видео)

БЕЗГРАНИЧНА ГОРДОСТ: НБА отваря вратите си за Александър Везенков (видео)

Договорката между двете страни е за три години и $20 млн.

Нова глава ще бъде написана в историята на българския баскетбол. Александър Везенков ще стане част от най-силното първенство в света – НБА.  

Това стана факт, след като крилото постигна договорка с „кралете“ за три години срещу $20 млн. 

Така той ще се превърне във втория българин, който ще застане под светлините на прожекторите на лигата отвъд океана. Преди него това прави единствено легендата и понастоящем президент на БФБ Георги Глушков (б.а. – през 1985/1986).  

Aлександър Везенков се оформя като играч в школата на гръцкия Арис, където дебютира официално при мъжете през 2011 г. След това продължава с отбора от Солун до 2015 г. Безспорният му талант и качествата му се забелязани от испанския гранд Барселона, който го привлича преди осем години. Трите му сезона при каталунците не са леки, но той остава здраво стъпил на земята и продължава да се развива. През 2018 г. подписва с Олимпиакос, където в последните пет сезона се превръща в ключова фигура. Скокът в играта му се дължи и на доверието на треньора Йоргос Барцокас.  

С гранда от Пирея завоюва 2 шампионски титли, 2 Купи и 1 Суперкупа на Гърция. Освен това, на два пъти участва във Финалната четворка в Евролигата, като в последния сезон игра и финал. С Барса има 1 Купа и 1 Суперкупа на Испания. 

Индивидуалните му постижения нямат край. Играч №1 на Европа за 2023 г. MVP и Реализатор №1 в Евролигата за 2022/2023, записвайки средни показатели от 17.6 точки, 6.8 борби и 1.9 асистенции. Най-добър стрелец на финалите в турнира на богатите от миналия сезон. Има 2 селекции в Идеалния отбор на сезона в надпреварата. 3 пъти става MVP на месеца и 9 пъти на кръга в нея.  

3 пъти е избиран за Най-полезен играч в гръцката лига. 3 пъти попада в Идеалния отбор на сезона и точно толкова става Реализатор №1. Най-популярен играч в шампионата на южната ни съседка за 2021/2022. Най-прогресиращ баскетболист в него през 2015 г. и 2022 г. MVP на Купата на Гърция за 2023 г. и в Мача на звездите през 2022 г. 3 пъти става Най-добър млад състезател на гръцка земя. Избран и сред топ талантите в испанския елит през 2017 г. 

Спортист №1 на България за 2022 г. Лидер по борби на последния Евробаскет с екипа на представителния ни тим. В Идеалния отбор на европейското за младежи през 2014 г., където става и Най-добър реализатор. Стрелец №1 на шампионатите за кадети и юноши съответно през 2011 и 2013 г. 2 пъти получава приза за Най-добър млад баскетболист на България.  

Снимки: SDNA.gr./Еuroleaguebasketball.net/Fosonline.gr./

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

9 КОМЕНТАРИ

  1. […] Александър Везенков е новият играч на Сакраменто в НБА. Това стана факт по-рано днес, след като американските медии обявиха, че българинът е постигнал договорка с „кралете“ за три години на стойност $20 млн. […]

  2. […] Александър Везенков постигна договорка с „кралете&#…. Самият той дори бе в САЩ по-рано този месец и се запозна с част от новите си съотборници, както и с треньорите и ръководството на клуба. […]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани