18.8 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоБългарияБалкан е на финал в НБЛ след 3-1 в серията с Левски...

Балкан е на финал в НБЛ след 3-1 в серията с Левски (видео)

Ботевградчани ще спорят с Рилски спортист в дуела за златото

КАКВО СЕ СЛУЧИ: Балкан се класира на финал в НБЛ за пети път в последните седем години. В столичната зала „Универсиада“ отборът на Небойша Видич спечели срещу Левски със 78:76 като гост в четвъртия мач от 1/2-финалната плейофна серия и след 3-1 победи продължава битката за титлата в родния елит.

НАЙ-ДОБРИ: Амад Рори отбеляза 21 точки за Балкан плюс 9 борби и 7 асистенции. Дерик Маркс добави 13 и 6 борби.

И ОЩЕ: В игра за Балкан се завърна Станимир Маринов, който бе извън терените около три месеца, заради контузия. На сметката си гардът остави 12 точки, от които 4 тройки, плюс 1 борба, 3 асистенции, 1 открадната топка и чадър за 19 минути на паркета.

Чавдар Костов бе най-резултатен за Левски с 15 точки. Зейн Ноулс оформи дабъл-дабъл – 13 и 12 борби. Йордан Минчев се отчете с 11 точки и 6 борби. Марио Литъл остана с 10.

РАЗВИТИЕТО: След няколко смени на водачеството Балкан излезе напред с 13:7 след успешни атаки на Амад Рори, Дерик Маркс и Димитър Димитров. Зейн Ноулс и Марио Литъл доближиха Левски за 12:13, но „зелените“ отвърнаха със серия от 11-0, дело на Дивон Уошингтън, Дерик Маркс, Димитър Димитров и Николай Грозев, за 24:13. Ивица Радич добави още 1 точка на сметката на своя тим, а Дивон Уошингтън фиксира 26:13 в полза на ботевградчани в края на първата част.

През втория период гостите достигнаха до преднина от 15 точки, а проблемите за Левски се увеличиха с още един, след като Марио Литъл натрупа рано 4 лични нарушения. Все пак домакините се вдигнаха и чрез Адонте Паркър, Йордан Минчев и Христо Захариев сведоха пасива си до 29:36. В залата напрежението се покачи след отсъден аут на Чавдар Костов, а публиката на „сините“ реагира бурно. Последният заедно с Адонте Паркър постави на таблото 34:41 след 20 минути.

След паузата Левски излезе на паркета готов за битка, а Христо Захариев и Йордан Минчев бяха автори на 8 безответни точки за 42:41 в полза на своя състав. Надлъгването продължи преди тройка на Станимир Маринов да даде глътка въздух на Балкан за 51:47. Чавдар Костов и Зейн Ноулс обаче върнаха лидерството на Левски за 52:51. В този период столичани натежаха с фаулове, но Христо Захариев не трепна зад дъгата за ново равенство – 58:58. Димитър Димитров и Дивон Уошингтън с 5 поредни точки поставиха своя тим напред за 63:58 след 30 минути.

В последната четвърт Димитър Димитров напусна паркета, след като изчерпа лимита си от нарушения. Отборът на Небойша Видич извади от ръкава си далечната стрелба и дръпна с 6 точки за 69:63. Дивон Уошингтън също седна на пейката, след като направи петия си фаул. Зейн Ноулс пък върна Левски в играта за 70:69 6 минути преди края. Николай Грозев показа хладнокръвие и не порази коша за 72:70, а Марио Литъл бе точен от фаул линията веднъж за 71:72. Амад Рори и Николай Грозев отново не сбъркаха за 76:72. В групата с изчерпали лимита си от фаулове се озова и Крис Минков. Йордан Минчев пък доближи Левски след 74:76 1.34 мин. преди края. До финалната сирена никой повече не успя да реализира и това бе всичко. След края на мача към терена полетяха и няколко бутилки.

КАКВО ПРЕДСТОИ: Във финала в НБЛ Балкан ще се изправи срещу Рилски спортист. Серията за златото ще започне на 2 юни в Самоков.

Левски ще спори за бронзовите медали, където ще се изправи срещу Спартак Плевен.

СТАТИСТИКА ОТ ЛЕВСКИ – БАЛКАН

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

7 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани