16.8 C
София
вторник, април 30, 2024
НачалоБългарияГеорги Глушков за скандала в Ботевград: Тази ситуация е много неприятна за...

Георги Глушков за скандала в Ботевград: Тази ситуация е много неприятна за баскетбола

На Евробаскет 2022 трябва да играем като на война, допълва президентът на БФБ

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков коментира скандала в Ботевград и прекъснатия за 45 минути снощи полуфинал между Балкан и Левски. Това се случи в предаването „Арена спорт“ по БНТ.

Тази ситуация е много неприятна за баскетбола. Понякога се случва, емоциите са големи. Аз се радвам, че емоциите на игрището между състезателите и треньорите бяха донякъде в рамките на феърплея. Мачът беше сериозен, залогът е голям както за единия, така и за другия отбор. Може би отсъствието на публика от страна на Левски отслаби вниманието на хората, които бяха назначени да охраняват вътрешния ред в залата и допуснаха някои неща, които ескалираха. Ако имаше публика на Левски, както е имало в предишни двубои… Тогава настройките бяха различни, имаше друг вид охрана. Така или иначе епизодът е неприятен, въпреки добрата игра, която видяхме и от двата отбора и непримиримостта, която видяхме в последните секунди, въпреки прекъсването от 45 минути„, коментира Георги Глушков.

Шефът на родната централа говори и за очакванията си за утрешния финал в надпреварата между Левски и Рилски спортист, който ще се проведе от 19.00 ч. в „Арена Ботевград“.

„И двата отбора са подготвени. Рилски спортист на няколко пъти спечели Купата на България. Има спечелен такъв трофей в Ботевград през 2016 г. След това спечели златото във Велико Търново и Панагюрище. Смятам, че ще има добър баскетбол, защото двата тима са добри и имат дълги скамейки и добри състезатели. Да се надяваме, че баскетболът ще спечели. В този мач няма да играе домакинът на турнира и финалът все едно ще се играе на неутрален терен. Това, което ми се иска и сме правили в последните години, е Купата да бъде на неутрален терен, с малки изключения. Такива са правилата, които пожелаха отборите от лигата. В Ботевград има добри условия, познаваме залата и публиката. Очаквам да стане един много добър мач за баскетбола, пожела си Георги Глушков.

Президентът на БФБ засегна и темите за Евробаскет 2022 и за световните квалификации:

Ако искаме да кажем, че имаме добро представяне Евробаскет 2022, трябва да играем по начина, по който играхме по време на квалификациите, в някои от мачовете. Отборите са силни. Ако излезем с нагласата да играем 10 минути за победа, да не паднем с по-малка разлика и да поправим табелата, няма да стане. Нагласата ни трябва да бъде такава да играем 40 минути като мъже. Може и 45, ако се наложи. Трябва да играем като на война. Тогава, ако хванем един от силните отбори, можем да победим. Има и такива тимове, които са на нашето ниво. Нещата са изцяло в наши ръце, за да вземем някой мач. Има възможни мачове, зависи само от нас. Трябва да правим по-малко грешки, защото в последната ни среща с Чехия допуснахме две грешки и то наши. Винаги мога да говоря за съдиите, тази тема е безкрайна. Говоря за нашите грешки, които щяха да ни помогнат да победим в този двубой. Ако поправим някои от тези неща, имаме реални шансове в голяма част от срещите да бъдем равностойни, както и да победим„, заяви Георги Глушков.

Очаквам същото представяне и в мачовете от световните квалификации срещу Литва и Босна и Херцеговина. Бях с отбора в Чехия и видях разочарованието на момчетата. В същото време те осъзнаха, че една и половина грешки решиха мача и то не толкова от спортно-техническо естество, колкото от липсата на опит в последните 30 секунди. Надявам се да бъдат мобилизирани и да са всички. Надявам се да бъдат здрави и в добро физическо състояние след този дълъг сезон, който имат всички, които ще участват. Надявам се в тези два мача да покажем желание, защото от него идва всичко. Не да изиграем протоколни мачове, а да играем за победа. Това е важно и дава самочувствие на другите. В момента момчетата са се обединили с тази идея и искат да участват в следващата фаза, както и да вървят напред, защото това е шанс за тях като поколение“, завърши той.
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани