12.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоБългарияФилип Виденов пред BBALL.BG: Има светлина, но трябва да се работи и...

Филип Виденов пред BBALL.BG: Има светлина, но трябва да се работи и да се играе

От мачовете на националния отбор очаквам победи, нямаме избор, сподели изпълнителният директор на БФБ

Изпълнителният директор на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов присъства на двубоя от 22 кръг в НБЛ между Спартак и Балкан, който се проведе в Плевен преди два дни. Срещата бе спечелена от шампионите с 88:81 след продължение. 

Пред BBALL.BG Филип Виденов сподели впечатленията си от срещата, а освен това, говори за младите играчи, за Александър Везенков и за националния отбор, който ще играе срещу Румъния и Португалия в предквалификациите за Евробаскет 2025, съответно на 23 февруари в Питещ и на 26-ти в Ботевград. Ето какво каза бившият играч на Реал Мадрид и Цървена Звезда:  

– Харесва ли ви показаното от Спартак и Балкан? 

– Интересен мач, хубав. Разбира се, има какво да се желае още, но в Плевен винаги се играе трудно. 

– Доволен ли сте от играта на българските играчи в този мач и в първенството през сезона? 

– От този мач съм доволен от това, което виждам. Някои от баскетболистите на Спартак и Балкан ще бъдат част и от националния отбор. Ще свършат доста работа.  

Като цяло има какво да се желае, но трябва да се работи и да се играе. Има светлина. Първенството общо взето е равностойно, по-скоро, защото отборите са се изравнили. Качеството в доста от мачовете не е съвсем както трябва. Най-важното е да се работи. 

– Присъствието на още един отбор в лигата като ЦСКА този сезон допринася ли още повече за конкуренцията?  

– Виждам, че има стабилност, финансова и организационна. На много от играчите трябва време да започнат да играят заедно. Сега нови състезатели взеха. Според мен, ще се справят добре. Надявам се всички да се справят добре, за да има по-голяма конкуренция и да стане продуктът по-примамлив, и да може да се намерят и спонсори. Оттам вече и школите да работят както трябва и всичко да бъде наред. 

– Има ли млади български играчи, които ви правят впечатление?  

– Разбира се, че има. Във всички отбори има. В Балкан Илиян Пищиков отдавна играе добре. В ЦСКА има няколко момчета. Има, развиват се добре. В националните отбори също – при 16-, 18- и 20-годишните. Има много перспективни деца. Вече трябва да се обърне повече внимание на треньорите, които работят с подрастващи. Това е главната цел, за да може да се развиват както трябва. Надявам се младите състезатели да имат все по-голямо присъствие в мъжките отбори. По друг начин иначе не става.  

– Участието на България на Евробаскет 2022 беше ли от полза на родните отбори и на интереса към баскетбола? 

– Според мен, не използвахме максимално това европейско първенство. Със сигурност помага на името на България за баскетбола, тъй като се върнахме на европейската сцена. Да не говорим, че имаме и Спортист на годината и най-добър играч на Стария континент – Александър Везенков. Трябва да го използваме. На това се надяваме, включително и аз като ново лице от тази страна на барикадата. Имам какво да дам. Надявам се да се получат нещата.  

– Как се чувствате в ролята на изпълнителен директор на федерацията? 

– Добре е. Имам доста желание. Разбирам се с всички. Някои неща започнаха да се случват както трябва. Надявам се скоро време да има и резултат, разбира се, не утре. Когато се обърне внимание на подрастващите и техните треньори, тогава ще започне да се произвежда.  

– Александър Везенков блести в Евролигата и е кандидат за званието MVP на сезона. Можем ли да го видим и в НБА? 

– Ако иска, със сигурност. Въпросът е неговото желание. Вече не знам дали е правилният момент. Може би като беше по-млад. Договорът му, финансовата част, ако отиде и се върне, после ще е по-добър. Но и сега не мисля, че е лошо. Според мен, трябва да си остане в Олимпиакос. Там, най-вероятно по улиците не може да излезе да се разхожда нормално. Надявам се да можем да го направим и в България да е така. Като цяло и в спорта. Затова обаче ни трябва и държавна помощ. 

– Какво очаквате от мачовете на националите с Румъния и Португалия? 

– Победи. Нямаме избор. Отборите не са най-сериозните, макар че всички вече започват да играят. Имаме затруднения. Но сега имаме нов играч – американец. Момчета, които сега ще дойдат в националния отбор, са в добра форма. Ако всичко е наред и няма контузии, смятам, че ще се справим добре. Вече за втория мач с Португалия Александър Везенков също ще дойде.  

– Какво е мнението ви за Коди Милър-Макинтайър? 

– Той е добър играч, гледах го няколко мача в турското първенство. Определено класен баскетболист. Надявам се да са достатъчни тези 3-4 дни, за да се впише както трябва. Станимир Маринов също ще е на линия, както и другите момчета на тази позиция. Би трябвало да се справим.  

Снимки: НБЛ/БФБ

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани