6.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоБългарияСребро за баскетболистите от България на световните летни игри на Спешъл Олимпикс...

Сребро за баскетболистите от България на световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин

Страната ни участва за първи път в този спорт на подобен форум

Първо участие на Световни игри и помитащо представяне направи обединеният отбор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България на световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин. След шест дивизионни срещи, отборът показа по-добри умения в три срещи срещу отборите на Пакистан 2 (21:10), Пакистан 1 (15:8), Гърция (15:14). На финала, обаче малко не достигна на нашите атлети и партньорите да надвият отбора на Спешъл Олимпикс Гърция, който завоюва златото с 14:10.

България участва за първи път в баскетбол на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс, и то с обединен отбор 5х5 (Unified Basketball Team 5×5).

Обединеният отбор на Спешъл Олимпикс България участва с 10 играчи на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ‘2023 – шестима атлети с интелектуални затруднения и четирима партньори. Атлетите са Йордан Димов, 25 г., Никола Тагарев, 17 г., Камен Тодоринчев, 20 г., и Нина Ал Рифаи, 37 г. от обединения отбор, който тренира в Национална спортна академия „Васил Левски“, в партньорство с катедрата по Адаптирана физическа активност и катедрата по Баскетбол, както и атлетите Иван Драгански, 25 г., и Лъчезар Стоянов, 21 г., от специалния отбор по баскетбол в Пловдив с треньор Тина Димитрова. Партньорите Божидар Динев, 23 г., Виктор Фам, 22 г.,Дарина Чимева, 21 г., и Даниел Милчев, 23 г., са студенти и възпитаници на НСА „Васил Левски“. Национален треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България е проф. Мариана Борукова. Треньори са още Тина Димитрова и Иван Иванов.

„Ние сме пионери в това, което правим, не само в България, но и в световен мащаб. Обединеният баскетбол 5х5 е може би единственият спорт, който предоставя възможност за пълноценно социално интегриране между атлети и партньори. Доброто ни представяне на Световните игри показа, че сме успели да създадем тази симбиоза между атлети и партньори, която се цели от модела unified basketball“, сподели проф Борукова след финала на игрите.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани