18.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоНационални отбориРосен Барчовски: Помолих Чавдар Костов да помогне за двата мача през ноември

Росен Барчовски: Помолих Чавдар Костов да помогне за двата мача през ноември

В краткосрочен план работим за натурализацията на гард, допълва селекционерът на България

Селекционерът на националния отбор на България по баскетбол Росен Барчовски заяви, че е убедил капитанът Чавдар Костов да изиграе още два мача за тима, след лична молба. След края на Европейското първенство в Грузия Костов обяви, че прекратява кариерата си в държавния състав, но ще вземе участие и в предстоящите два мача от предварителните квалификации за Евробаскет 2025.

Росен Барчовски избра 15-те за лагера преди мачовете с Португалия и Кипър

Трябва задължително да станем първи в тази група, иначе ще отидем на допълнителна квалификация за едно място. Затова хем е време да се подмладява състава, хем трябва да опитаме да спечелим тези два мача, особено в Португалия. Чавдар Костов е много важен играч за нашия отбор. Всички го познават като реализатор, но той е и най-добрият защитник в България. Много опитен и съм убеден, че ни трябваше. Разговорът протече за около 10 секунди. Помолих го да помогне, а той ми се обади след 15 минути и потвърди“, коментира Росен Барчовски.

България гостува на Португалия на 10 ноември, а след това на Кипър на 13 ноември. Националите и португалците са с по две победи до момента, докато Кипър и Румъния са с по две загуби в групата. В същинския етап на квалификациите ще продължат победителите в трите групи от предварителните пресявки и отборът на Кипър, който ще се класира директно и за Евробаскет 2025, тъй като е сред домакините на първенството заедно с Латвия и Финландия.

„Трудно ми е да се лиша от Сашо Янев, както и от Митко Димитров. При Митко нещата са заради проблемите с кръста. Те са малко по-заменими да го кажем. Имаме един чудесен Чернокожев във форма. Идва Андрей Иванов, Коце Костадинов, Алекс Симеонов. Там малко по-лесно ще решим нещата. Не можем да решим отсъствието на Везенков, то е ясно. Докато Чавдар все още е много важен“, продължи старши-треньорът на българския отбор.

Росен Барчовски разкри, че в близко бъдеще се очаква натурализацията на двама чуждестранни играчи на позицията гард.

„Не в дългосрочен, а в краткосрочен план работим за натурализацията на гард. Вкарани са документите на двама играчи, за които тече процедура. Трудно ще стане толкова бързо, но даже и да стане, ние буквално ще имаме два дни лагер, а трима играчи ще дойдат за един ден. Дейвид Кравиш, Константин Костадинов и Емил Стоилов и ако дойде друг чужденец, той не може за три дни да се адаптира. Докато Кравиш е бил с нас няколко лагера и на мачове. В добра форма и смятам, че в този момент това е по-важният играч, а и заради доброто състояние и на Евгени Хаджирусев, и на Деян Карамфилов. Смятам, че ще се справят на тази позиция, и разбира се и Косьо Тошков. Аз съм убеден, че трябва да се вкарват млади играчи. Това е пътят. Трябва да намерим баланса хем да бием, хем да влизат млади играчи, което не е лесно“, обясни Барчовски.

Той даде информация и защо Станимир Маринов не е в състава за предстоящите мачове.

„Станимир Маринов ми се обади и разговаря с мен. Аз го бях предвидил, но ме помоли да почива, има много болежки, не е готов още.

ПрезGoogle
ИзточникBta.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани