10.2 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоБългарияНаградиха Георги Глушков с “Венец на победителя”

Наградиха Георги Глушков с “Венец на победителя”

Президентът на родната федерация получи най-високото държавно отличие в областта на спорта

Една от легендите в българския баскетбол Георги Глушков получи още едно признание за успехите си. Президентът на родната федерация бе награден с най-високото държавно отличие в областта на спорта – “Венец на победителя” за 2020 г.

За мен е чест да съм редом до такива имена в българския спорт. Изпратихме една трудна година, но аз мисля, че това, което ни предстои ще бъде силно изпитание за нас в спорта. Бих искал да пожелая на всички, които се занимават със спорт активно, на треньорите, на ръководителите, и на тези, които подкрепят спорта, да бъдат здрави и успешни, за да можем да преодолеем изпитанията с чест и достойнство. Благодаря ви”, заяви по време на церемонията Георги Глушков, който получи своя Венец от министъра на спорта Красен Кралев.

“Венец на победителя” се връчва на заслужили спортисти и спортни деятели, оставили през годините своите имена със златни букви в историята на родния спорт. Церемонията е част от събитието “Нощта на шампионите”, на която биват отличени най-добрите спортисти за изминалата година.

Георги Глушков е роден в Трявна през 1960 г. По време на активната си спортна кариера преминава през отборите на Ямбол, ЦСКА, Балкан и Академик Варна у нас, както и през италианските Казерта, Реджо Емилия и Сиена и испанския Баскония. Той е единственият досега българин, който играе в най-силното първенство в света – НБА, като част от Финикс Сънс през 1985/1986.

Дебютира за мъжкия национален отбор на България на 19-годишна възраст. С представителния ни тим участва на 4 европейски първенства – през 1979 г., през 1985 г., през 1989 г. и през 1991 г.

Президент на БФБ от 2011 г. насам.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани