6.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоБългарияЛегенди, треньори и състезатели уважиха представянето на книга за историята на баскетбола...

Легенди, треньори и състезатели уважиха представянето на книга за историята на баскетбола в Ямбол (видео)

В зала "Диана" се събраха личности, дали част от себе си на историята на играта в града

Регионалният исторически музей в Ямбол представи книга, посветена на историята на баскетбола в града. Това се случи по-рано тази седмица, във фоайето на зала „Диана“.

Проучване дава началото на книгата „Пътят – хроника на ямболския баскетбол“. Нейни автори са Мария Иванова, уредник на фонд „Най-нова история“, и Кремена Димова, завеждащ отдел „Връзки с обществеността“ в музея. В нея изследователската част е обогатена с емоционални разкази на бивши играчи, които споделят с читателите късчета от историята на клуба.

Събитието в зала „Диана“ уважиха легенди на Ямбол, треньори, както и бивши и настоящи играчи. Сред тях бяха Иван Чолаков, Иван Ангелов, Здравко Янчев, Гено Плачков, Димитър Георгиев, Станислав Говедаров, Стойо Чолаков, както и настоящият наставник на мъжкия тим Александър Алексиев. На представянето присъства и кметът на града Валентин Ревански.

„За мен много сериозен труд, хвърлен от екипа, който стои зад тази книга. Материалите, които те са събрали и прехвърлили са изключителни като обем. Вътре влиза един период, в който реално няма почти никаква информация и това всичко е от стари изрезки от вестници, стари снимки, спомени. Успяли са да сглобят историята на един спорт, който наистина е емблемата на Ямбол. Надяваме се, и аз като председател на клуба, да продължим тази традиция, да я развием„, заяви пред Диана Кабел ТВ президентът на Ямбол Станислав Говедаров по повод представянето на книгата.

„От позицията на времето оценявам, че не съм сбъркал в избора си на професия. Огромна е радостта от работата с децата. Удоволствие и щастие е да работиш с подрастващи. За никакви пари не бих заменил децата с мъжките отбори„, категоричен е треньорът Здравко Янчев.

Съвместната работа между Ямбол и Регионалния исторически музей в града започва преди пет години, с фотодокументална изложба „Пътят – хроника на ямболския баскетбол”. Тя е част от инициативата „Историята е движение”, като представя началото и развитието на този спорт в Ямбол в перода от 1924 до 2002 г.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани