13 C
София
петък, май 3, 2024
НачалоНационални отбориЙордан Минчев с позиция за националния отбор и участието му на турнири...

Йордан Минчев с позиция за националния отбор и участието му на турнири 3×3

Много се надявам да бъда разбран правилно, защото при едно различно отношение и ситуация, никога не бих отказал да нося националния екип, казва крилото

Баскетболистът Йордан Минчев обясни защо не е приел повиквателната за включване в националния отбор на България за мъже през настоящото лято и включването му в турнири 3х3 баскетбол. Той посочи като причина отношението на Българската федерация по баскетбол (БФБаскетбол) към него в последната една година.

Реших да не стоя безучастно по повод последните новини и коментари във връзка с това, че не съм част от националния отбор“, заяви Минчев в позиция до медиите.

Бих искал да внеса и малко повече яснота за участието ми на турнири 3х3 в последните седмици, което също стана обект на различни интерпретации. Основната причина да не съм в националния отбор се корени в отношението на БФБаскетбол към мен в последната една година, след като получих контузия по време на една от квалификациите, тази срещу Босна и Херцеговина. Без да навлизам в детайли, се стигна до грешна диагноза, вследствие ненавременна операция, провален сезон с новия ми отбор в Унгария. През цялото това време, намирах сам начини да се възстановявам, разбира се с подкрепата на хората, които винаги са били до мен по време на трудни моменти като този. Междувременно започна комуникацията ми с БФБаскетбол, за да ги уведомя за състоянието си, очаквайки оттам да се изпълнят задълженията по задължителната застраховка на всеки един национален състезател. Предоставих нужните документи и оттам, до настоящия момент, продължавам да очаквам БФБаскетбол да изпълни своите задължения. Извън чисто финансовите такива, подчертавам, че единствено доктор Белев се отзова на това да ми помогне през този период, завършил и с операция, за която ми се наложи да се моля на унгарския клуб да поеме разходите, и те го сториха, въпреки че не бяха длъжни по договор, след като престоят ми там бе едва две седмици“, коментира Йордан Минчев и още:

След като получих това отношение от страна на БФБаскетбол, дойде и решението ми да уведомя федерацията, още през месец април 2023, с официално писмо, че възнамерявам да отделя лятото да се погрижа за тялото си и да се подготвя за новия сезон. Тук искам да напомня, че именно заради контузии и здравословни проблеми през последните три години, съпроводени с три операции, така и не успях да завърша пълен сезон. Дойде етап в моята кариера, в която вече не мога да правя компромиси с тялото си, както и да рискувам отново да поставя професионалния си път на пауза и да се върна за пореден път на нула. Знаете, че приключих сезона с Рилски спортист, на които благодаря за грижите. Приех предложението на отбора точно заради това отношение, въпреки че имах разговори и с ЦСКА и Балкан.

„Точно тези свои доводи споделих с господин Барчовски в телефонен разговор в началото на месец юни. От негова страна получих разбиране и неговото уверение, че това мое решение няма да доведе до проблеми за мен. Останах с впечатлението, че всичко между нас е изяснено. Много се надявам да бъда разбран правилно, защото при едно различно отношение и ситуация, никога не бих отказал да нося националния екип. Правил съм го години наред и се надявам да имам възможност да го правя още много за напред. Пожелавам само здраве и успехи на всички мои колеги, които са част от тима, и се надявам никой да не се озовава в моето положение. Надявам се федерацията да започне да мисли и да се грижи за своите играчи, през цялото време, а не само по време на мачове. Видях, че доста други играчи са отклонили повиквателните си, и се надявам да не са се подвели по моето решение“, казва още Минчев и продължава:

„Относно моето участие на турнири баскетбол 3х3 – това не бе планирано и по никакъв начин не е свързано с решението ми за националния отбор. Получих покана от представители на федерацията няколко дни след разговора с господин Барчовски. Обмислих идеята, дадоха ми време за това, а това, което ме привлече, бе цялостната идея – да дадем шанс на 3х3 у нас, тъй като той вече е олимпийски спорт и по цял свят се развива успешно. Организаторите ми обясниха, че моето участие в този отбор ще бъде много полезно за популяризирането на каузата. Нещо, което се и случи, макар и не задължително с положителен знак. Смятам, че почитателите на баскетбола в България все още са далеч и не са напълно запознати с потенциала на спорта баскетбол 3х3 и това, което прави за развитието му.“

„Бях неприятно изненадан от интерпретациите на новините за моето участие на тези турнири 3х3, както и вълната от коментари по темата. Предвид разговорите ми с господин Барчовски, бях още по-изненадан да прочета и неговите думи. Ако един играч е толкова важен за националния отбор, така ли трябва да се постъпва с него, когато не може да е пълноценен?! Не търся отговор на този въпрос, аз съм направил изводите за себе си. Това бе и главната причина, да реша да споделя публично всичко горенаписано. Нямах желание да създавам допълнителни полемики, както се случва, но когато става въпрос за мен и моето име, бе наложително. Оттук-насетне се надявам да успеем за запазим добрия тон на взаимоотношения и се надявам всички в баскетбола да успеем да намерим общ път напред“, завършва Йордан Минчев.

ПрезGoogle
ИзточникBta.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани