19.8 C
София
понеделник, май 6, 2024
НачалоНационални отбориИван Алипиев пред BBALL.BG: От малък мечтая да играя на европейско с...

Иван Алипиев пред BBALL.BG: От малък мечтая да играя на европейско с екипа на България

Нямам търпение да докажа на треньорския щаб, че заслужавам и имам огромно желание за изява на турнира, споделя крилото

Иван Алипиев е част от мъжкия ни национален отбор, който се подготвя за предквалификациите за европейското първенство през 2025 г., планирани за края на месеца, както и за шампионата на Стария континент през септември. Крилото взе участие и в приятелския турнир в Чехия, в който „лъвовете“ участваха в края на миналата седмица.

Пред BBALL.BG Иван Алипиев говори за подготовката на представителния ни тим, как се чувства като част от състава и какво е за него да играе срещу звезди като Ян Весели, Томаш Саторански и Боян Богданович. Ето и какво сподели той:

– Това ти е втори лагер с националния отбор след този преди световните квалификации през юли. Как се чувстваш в тима?

– Изключително добре се чувствам в този отбор, и най-вече на място. Ние имаме един колектив, който е добре сплотен и това ще ни даде сила за предстоящите мачове с Кипър, Румъния и дори след това за европейското.

– Изминаха две седмици от подготовката ви. Доволен ли си ти от това, което свършихте дотук като тренировки?

– Разбира се, че съм доволен. За тези две седмици в Панагюрище свършихме много работа, която ни помогна да изградим една база занапред в подготовката. Сега в Самоков ни предстои финалната права от лагера, където трябва да сме най-фокусирани и сериозни в работата си.

Изиграхте две контроли – срещу Хърватия и Чехия. Какви са твоите впечатления от тези два отбора, които също като вас ще играят на европейското през септември? 

– Изиграхме две контроли с два изключително силни отбора, които за разлика от нас, бяха в пълните си състави и това си пролича в мачовете. Много силни и класни отбори, които със сигурност ще покажат тази класа на европейското и ще вдигнат шум около тях. Силно се надявам, че ще можем да покажем едно различно лице от това, което показахме на турнира.

Какво е за един млад играч да излезе срещу звезди като Ян Весели, Томаш Саторански, Дарио Шарич, Марио Хезоня, Ивица Зубац и Боян Богданович?  

– Чувството да излезеш и да играеш, камо ли пък да пазиш някой от тези играчи, е уникално. За едно момче като мен, което е от България и е израснало тук, това е много голямо постижение и съм много горд от което. Играчи от изключително висока класа и това си пролича в мачовете. Самото им присъствие на терена се усещаше по един особен начин. Но аз съм от този тип баскетболисти, които това нещо само ги мотивира и искам да се представя и докажа пред тези имена по възможно най-добрия начин.

Предстоят ви мачове от предквалификациите за Евробаскет 2025 срещу Кипър и Румъния. Какви са твоите очаквания за тези срещи? 

– Мачовете, които ни предстоят с Кипър и Румъния са много важни, защото това ще е генералната ни репетиция преди самото европейско. Следователно трябва да обърнем много сериозно внимание на тези срещи, плюс това тези съперници не са в никакъв случай за подценяване. Мисля, че ще успеем да спечелим своите двубои и ще навлезем на европейското в настроение и със самочувствие.

– Какво би значело за теб да играеш на европейско?

– За мен би било голяма чест да играя на европейско първенство с екипа на България. От малък мечтая за този момент и не един път съм си представял как излизам срещу тези големи имена и слушам химна на България преди мач от турнира. Нямам търпение да докажа на треньорския щаб, че заслужавам и имам огромно желание за изява на турнира.

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани