4.2 C
София
петък, април 26, 2024
НачалоЕвропаЖалгирис отказва да играе с руските отбори в Евролигата

Жалгирис отказва да играе с руските отбори в Евролигата

Шампионът и носител на Купата на Литва е готов на служебни загуби, но не и на парични санкции

Жалгирис е готов на крайни действия след последните решения, които Евролигата взе заради конфликта между Русия и Украйна. Преди броени часове стана ясно, че от най-силната клубна надпревара на Стария континент планират да преместят мачовете на отборите от Русия на неутрални терени.

Мачовете на руските отбори от Евролигата на неутрални терени

Ръководството на шампиона и носител на Купата на Литва не смята да се изправя срещу отборите от Русия до края на 2021/2022, независимо къде се провеждат срещите.

„Както обявихме вчера, нашите ценности не се променят – ние не искаме да играем с клубове от страна, която използва военна агресия и това е позиция, която предложихме на Евролигата и нейните клубове. Лигата и нейните клубове обаче се наклониха към гладко завършване на сезона“, категоричен е генералният мениджър на Жалгирис Паулиус Мотиеюнас.

Не искаме да играем гореспоменатите мачове и сме съгласни да поемем минималните санкции – служебни загуби с 0:20. Ще говорим с лигата и клубовете за това, но не можем да се съгласим лигата да ни наказва с парични санкции (правилата на Евролигата сочат глоба между 100 и 200 000 евро за един мач) или отстраняване от лигата (възможна е дисквалификация между 1 и 3 години). Ценностите са важни за нас, но ние не искаме да отнемаме Евролигата от нашия отбор, от нашите фенове и от Литва, затова не хвърляме ултиматуми и ще продължим дискусиите с лигата, за да намерим единно решение“, казва още шефът на литовския клуб.

Според програмата на Евролигата, Жалгирис трябва да се изправи срещу ЦСКА Москва на 25 март, както и срещу Зенит на 8 април. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани