17.4 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоБългарияГеорги Глушков: Tрябва да покажем на нашите деца, че в живота няма...

Георги Глушков: Tрябва да покажем на нашите деца, че в живота няма нищо даром

Александър Везенков е един посланик на баскетбола, за който всички деца мечтаят, смята президентът на БФБ

Презиндентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков присъства на пресконференцията на новото попълнение на Сакраменто в НБА Александър Везенков, която се проведе в София. Първият българин, играл в лигата с екипа на Финикс през 1985/1986, е на мнение, че MVP и Реализатор №1 в Евролигата от последния сезон е посланик на баскетбола, за който всички деца мечтаят. 

Щастлив съм, че мога да присъствам на тази пресконференция, на която се показва една приемственост към него. Ако трябва да бъда честен, ще ви кажа, че е много по-трудно да отидеш в НБА. Треньорът да те поиска е много по-трудно, отколкото след това. От Сакраменто показаха, че го искат и треньорът се пребори за него с Олимпиакос. Това означава, че разчитат на неговите качества. Той обаче не само трябва да отиде, а трябва да се представи и да напише история, която да ни радва, заяви Георги Глушков. 

“Интересът е спонтанен към баскетбола заради Александър Везенков. Той направи едно видео, което не е пуснато още, но аз го гледах. Представлява едно послание към младите, което е уникално. Много вълнуващо е да се гледа. Той е един посланик на баскетбола, за който всички деца мечтаят. От друга страна, само ще спомена един факт – в София имаме две зали, и двете са държавни. Използваме ги ние и ЦСКА, и се грижим за тях. Така че от наша страна ние ще направим каквото е възможно. За високо спортно майсторство трябва нещо повече от нас, но не от нас, а тези, които искат да станат. Вие споменахте Барселона, а през всичките тези години знаете ли колко твърд трябва да си, с тези мъки, да се пребориш с трудностите… Така че ние трябва да покажем на нашите деца, че в живота няма нищо даром. Те трябва да се борят. Трябва да започнем с тези, които на 14 и на 16 години представят България. Това трябва да е един пример, който той им го дава. Това е елемент, който ни липсва в момента – да искаме да се преборим с тези, които са срещу нас”, добави президентът на БФБ. 

От една година говоря, че той показва пътя на младите. Не мога да сравня новината за него с другите неща, които е постигал българският баскетбол. В последните години имаме доста трудности с това да накараме младите да почувстват енергията, че могат и искат. Затова неговият успех е толкова значим. Исках да кажа и нещо за Олимпиакос. Той ще бъде винаги част от семейството им. Хората ще го помнят, ще му се радват и ще плачат, независимо дали ще играе в Сакраменто. Така че от тази гледна точка той е един от тях, като влезе в залата ще стават на крака, без значение дали играе при тях или не”, каза още той. 

На Сашко искам да му пожелая първо да бъде здрав, да бъде ведър, защото е трудно да извървиш този път – тези 28 години. Да бъде спокоен, че ние ще го подкрепяме безрезервно във всяка ситуация. Да му пожелая успех, ще го гледаме непрекъснато”,  завърши Георги Глушков. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани