7.3 C
София
събота, април 27, 2024
НачалоБългарияВасил Евтимов: Тази победа има стойност на геройство

Васил Евтимов: Тази победа има стойност на геройство

Моите момчета показаха огромен характер, заяви треньорът на Черноморец

Моите момчета показаха огромен характер. Когато усетиш, че ножът е опрял в гърлото, усещането е друго. Когато знаеш, че може би това ще ти бъде последният мач за сезона, излизаш с различно настроение. В този мач показахме, че сме в Плевен още от самото начало и че сме дошли да играем баскетбол. Не беше като срещата в Бургас, в която допуснахме да ни поведат с 22 точки. Бяхме много любезни със Спартак в нашата зала – нещо, което няма място по време на плейофите. Излизаш и мачкаш, това е„, заяви треньорът на Черноморец Васил Евтимов след победата над Спартак в Плевен с 85:84.

Разбира се, че тази победа има стойност на геройство. Искам да кажа, че на някои от моите играчи това им е първа плейофна победа, както и за мен като треньор. Като играч съм побеждавал и съм печелил титли, но не и като наставник. През миналия сезон загубихме с 0-2. Победата е сладка, но си свършихме работата само на 50%. В неделя ни чака много тежък мач, искам да се възстановим и да отговорим за третия двубой, който е най-важният за този сезон“, добави наставникът на бургазлии, който записаха първи успех в плейофите на НБЛ.

В последните минути си мислех, че мачът никога не е свършил, докато не прозвучи и последната сирена. Аз никога не съм си мислил, че дадена среща приключва една или две минути преди нейния край. Играеш до последно, защото всичко може да се случи. В края направихме грешка в нападение, когато Георги Боянов не хвана паса на Тихомир Желев. Домакините се върнаха и вкараха тройка, така че играем концентрирано и следваме указанията до края на мача. Ако го загубим, грешката винаги ще бъде моя“, каза още бившият национал.

Имах човек от пейката, който можеше да замести Тихомир Желев след третото му лично нарушение. Проблемът е, че последният направи два фаула за 10 секунди. Нямах тази възможност да го изкарам, макар че имах вариант за смяна. Той е опитен играч, казах му да се пази. Това е негов трети пореден мач, в който има само по един кош. Това няма как да се случи в още една среща, чакам го да се раздаде и да вкара 4-5 тройки. Когато станат пет или шест играчи, които вкарват над 10 точки, тогава сме много опасни„, добави Васил Евтимов.

Двуцифреният точков актив в тази среща на играчи като Евгени Хаджирусев, Георги Боянов и Константин Коев, които имаха проблеми през целия сезон, показва, че имат характер. Този сезон много от момчетата натрупаха този характер, който им липсваше в предишните години по време на професионалните им кариери. Аз на тяхно място бих го използвал като урок, защото това е едно голямо богатство. Един баскетболист трябва да има характер и мъжество, независимо от обстоятелствата. Един играч може да не вкарва, но е важно да се бори, да пази и да прави други неща. Баскетболът не е само да бележиш точки“, допълни той.

Влатко Гранич няма как да играе и в третата среща. Той е със сериозна контузия, има пукната кост на рамото и скъсана връзка. Мисля, че не може да се състезава до края на сезона. Ако се класираме в следващата фаза, ще продължи да бъде извън игра. Оставаме с отбора, с който разполагаме в момента. Припомняме, че ние имаме домакинско предимство и завършихме на четвъртото място, а не Спартак. Да, допуснахме две загуби от тях, но същевременно спечелихме три пъти срещу тях. Двата отбора са равностойни. Мачът щеше да стане още по-хубав, ако имахме и чужденци. Ако имах възможността да играя с повече от шест играчи, разликата щеше да бъде различна. Моите баскетболисти са много натренирани, издържат на такова темпо. Спартак разполага с ротация и свежест, която ние нямаме. Затова ние трябва да компенсираме с умен баскетбол. Казал съм на моите състезатели, че дори да останем пет човека, ще играем до последно. Моят характер е такъв, опитвам се това да им го предам и на тях. Като играч бях по същия начин“, призна Евтимов. 

Моят втори сезон като треньор е много по-лесен. През миналия веднага бях хвърлен в морето с акулите. Бях рибка, все още не съм станал акула, но лека-полека започвам да трупам опит. Смятам, че след още няколко сезона ще напредна. Бил съм играч, баскетболът го знам. Всеки ден се уча, няма наставник, който да каже, че знае всичко. Продължаваме напред. Нямам разговори с никого от ръководството за продължаване. Мисля си само за мача в неделя, за да мога да дам на някои от моите момчета тяхната втора победа в плейофите. Надявам се залата да се напълни. Атмосферата в зала „Балканстрой“ беше чудесна. Като играч не съм виждал толкова много хора в тази зала. Публиката беше великолепна, стана прекрасен мач. Надявам се същото да се случи и в неделя“, завърши треньорът на „акулите“.

Черноморец издържа в драма със Спартак за 1-1

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани