10.5 C
София
петък, май 3, 2024
НачалоНационални отбориБългария приема още едно европейско при подрастващите следващата година

България приема още едно европейско при подрастващите следващата година

Страната ни ще бъде домакин на шампионата за жени до 20 г. през 2024 г.

България ще бъде домакин на eвропейско първенство при подрастващите и през лятото на 2024 г. Страната ни ще организира шампионата при жените до 20 г. в Дивизия B, който ще се проведе в периода от 6 до 14 юли в София.

Решението бе взето по време на второто заседание на избрания тази година Борд на ФИБА Европа, което се проведе в седалището на организацията в Швейцария. То бе председателствано от президента на европейската централа Хорхе Гарбахоса, който в началото на месеца гостува и на Българската федерация по баскетбол в Самоков.

Сред присъстващите на срещата бяха още президентът на ФИБА Шейх Сауд Али Ал Тани, генералният секретар на ФИБА Андреас Заклис и изпълнителният директор на ФИБА Европа Камил Новак. България бе представена от президента на БФБаскетбол Георги Глушков, който е член на Борда на ФИБА Европа.

По време на заседанието бяха избрани и останалите домакини на европейските първенства при подрастващите догодина. Националният отбор на България за момчета до 16 г., който е и единственият наш тим в елита, ще пътува до Ираклион (Гърция), като шампионатът в Дивизия А ще се проведе в периода от 9 до 17 август. Юношите ще играят в Скопие (Северна Македония), като мачовете са от 26 юли до 4 август. Европейското първенство в Дивизия B при младежите е планирано за периода от 12 до 21 юли в Питещ (Румъния).

Северната ни съседка ще е домакин на още едно европейско с участието на България – това при девойките. То ще се проведе в Плоещ от 2 до 11 август. Отборът ни за момичета до 16 г. ще играе в Турция между 15 и 26 август, а градът ще бъде определен допълнително.

По време на заседанието бе взето още едно важно решение за шампионатите при подрастващите, като вече няма да се пазят места за Русия и Беларус. Това означава, че се завръща старата система на изпадане и промоция – три отбора изпадат от Дивизия А и три от Дивизия B отиват в елита.

Бордът на ФИБА Европа определи и домакините на Евробаскет 2027 при жените, като това са Финландия и Литва. Обсъдиха се още въпроси, касаещи европейските първенства при мъжете през следващите години, различните квалификации, клубни турнири и други. Следващото заседание на Борда на ФИБА Европа е планирано за март 2024 г. в Гибралтар.

ПрезGoogle
ИзточникБФБ
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани