9.9 C
София
петък, май 3, 2024
НачалоНационални отбориАлександър Янев прекрати кариерата си в националния ни отбор (видео)

Александър Янев прекрати кариерата си в националния ни отбор (видео)

Пожелавам на всички да изпитат какво е чувството да облечеш екипа на България, написа крилото в социалната мрежа Instagram

Aлександър Янев стана третият национал в последните няколко дни, който обяви край на кариерата си в представителния ни тим. Крилото стори това в профила си в социалната мрежа Instagram.

Отново беше горещо лято, градът Ботевград, а годината 2005. Предстоеше лагер на национален отбор U16, на който му предстоеше европейско първенство, а аз бях още на 15 г. Не попаднах в отбора, нямах необходимите качества на този етап, но година по-късно вече бях готов и така до ден днешен… 17 години по-късно. Годината беше 2008, тъкмо се прибрахме от ЕП в Гърция U18, когато ми казаха, че лагерът все още не е свършил за мен? Трябваше да се присъединя в мъжкия национален отбор и лека полека до ден днешен… 14 години по-късно.

Благодаря на всички треньори, с които съм работил през тези 17 години в националните отбори.
Благодаря на всички съотборници за моментите, в които сме били заедно с екипа на България.
Благодаря на всички хора, които подкрепят националните отбори по баскетбол, и които винаги са били близо до нас, в хубави и лоши моменти.
Благодаря на националният отбор за всички преживяни емоции и моменти. Имах възможноста да бъда съотборник с най-добрите играчи, както на България, така и да играя срещу топ играчи в Европа. Благодарен съм ти… НАЦИОНАЛЕН ОТБОР, за тези 17 години заедно.

Пожелавам на всички да изпитат какво е чувството да облечеш екипа на България, да излезеш на терена, и да запееш химна на България пред трибагреника и след като свърши химна да усетиш и видиш цялото си тяло, колко е настръхнало… Да… така е всеки път, когато си с екипа на родината си и играеш за родината си… бъдете горди с това„, написа Александър Янев.

32-годишният баскетболист има участия на две европейски първенства – през 2011 г. в Литва и през тази година в Грузия. Освен това, Александър Янев защитава цветовете на родния трибагреник в квалификации за шампионатите на Стария континент през 2013 г., 2015 г., 2017 г. и в последните пресявки. Неизменна част от ростера на „трикольорите“ и в квалификациите за световното през 2019 г. и в първия етап на тези за следващия шампионат на планетата.

Александър Янев игра за България и в първите два мача от предквалификациите за Евробаскет 2025, които се проведоха миналия месец. На европейското тази година той записва средно по 1.4 точки и 1 борба в общо 5 срещи.

Снимки: LAP.BG и ФИБА

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани