18.8 C
София
неделя, април 28, 2024
НачалоБългарияВезенков: Да се изправиш срещу Леброн Джеймс, Стеф Къри и Никола Йокич...

Везенков: Да се изправиш срещу Леброн Джеймс, Стеф Къри и Никола Йокич е нещо много хубаво

Искам да играя в Ню Йорк, в Бостън, в Лос Анджелис, признава новото попълнение на Сакраменто в НБА

Александър Везенков даде пресконференция по повод преминаването си в НБА, където ще играе за Сакраменто от есента. Така крилото ще стане вторият българин, който ще се изявява в лигата след легендата Георги Глушков през 1985/1986 с Финикс.

„Абсолютно всичко се случи до 1 до 4 юли, защото там бяха по-емоционалните часове и дни, в които трябваше да премисля какво ще се случи. Отидох до САЩ за 4-5 дни. Със сигурност е едно ново предизвикателство, отивам в страна, в която никога не съм живял и всичко е огромно. От друга страна, това е една мечта, която всеки баскетболист иска да преживее. Много се радвам, продължавам да правя това, което правя всяко лято – да тренирам, да се фокусирам психически и физически, както и да се опитам да отида колкото се може по-подготвен, за да адаптирам и по-бързо. Това ще ми помогне на терена„, сподели по време на срещата с медиите Александър Везенков. 

„Всичко започна през декември, когато помощник-генералният мениджър на Сакраменто дойде. След това дойдоха още 5-6 човека. Сега като се запознах с повечето играчи, видях че те са земни. Помогнаха ми от първия ден и цялата организация е така направена, както в Олимпиакос. Всички работят, за да се чувстват като отбор и като едно семейство. Тези неща помогнаха за моето решение. Правата ми преминаха през много отбори, през тези години само един път бях близо да премина в един от тимовете. Аз много пъти съм казвал, че НБА е една мечта, но не исках да съм там просто, за да го направя, а исках да се развивам, но тогава нищо не беше ясно. Това лято всичко беше ясно – какво те искат от мен“, добави новото попълнение на Кингс. 

„Не познавах европейските момчета, а и сега не можах да се запозная с тях, но всички казват, че са прекрасни. Относно моята роля, нищо не е ясно. Сакраменто е такъв отбор, в който играе най-заслужилите. Да, има две суперзвезди, но другите играят, ако се докажат. Нищо няма да променям от последните години. Знам какво имам и какво мога да дам на отбора. Мисля, че за да настояват толкова и те имат нещо предвид. Не очаквам да играя нито 30 минути, нито въобще да не играя. Има много мачове и със сигурност ще вземам участие. Сега тренирам всеки ден и гледам да съм подготвен“, каза още Александър Везенков. 

„Собственикът на Сакраменто – Вивиек Рандиве се радва, че съм там. Това е един отбор, който 17-18 години не е бил в плейофите, а през миналия сезон завърши трети в Западната конференция. Всички в града са фенове на баскетбола, друг спорт няма и толкова време без плейофи е много тежко“, коментира още 27-годишният баскетболист.  

От една страна ми е много радостно да съм лице на баскетбола в България, но от друга страна е огромна отговорност. Да, Евролигата е много силен турнир, но когато станах част от НБА, всички разбраха. Трябва да научим децата, че трябва да се полагат усилия, но по-важно е да ги вкараме в залата, а това е задача на всички нас. От моя страна ще направя всичко възможно, за да запалим децата по баскетбола“, увери Александър Везенков. 

Преди е било много по-трудно за европеец да играе в НБА, а сега вече 3-ма – 4-ма от най-големите звезди са европейци. Американците вече гледат Евролигата, дори гледат по-ниските нива в Европа. Семейството ми прие моето решение много емоционално, а всеки от вас познава баща ми и знае, че той няма как да се зарадва повече от нормалното. Трябва да се види дали отиването ми там е само началото или пък е максимумът ми“, допълни той.

Време има за всичко, има за тренировки, за почивки, за дискотеки. Когато си на 17 години не е важно къде ще отидеш на почивка, защото няма и да помниш, когато си на 30 години. Когато си млад, е време за тренировки. Искам да играя в Ню Йорк, в Бостън, в Лос Анджелис – там има зали, които сме виждали само по телевизията, да се докоснеш до тези играчи, до тези зали. Просто в Америка всичко е по-огромно. Това, което също спомогна моето решение, е фактът, че Сакраменто е отбор, който участва в плейофите и побеждава, защото има разлика между силен тим и такъв, който се намира на последните места в НБА„, призна крилото. 

Някога харесвах Дирк Новицки, а сега харесвам баскетболисти, играещи красив баскетбол. С Майк Браун си говорихме за нормални неща, за атмосферата и за личния живот. Много е важно, че има българска общност в Сакраменто, а иначе в почти всеки отбор в НБА има много силни играчи. Да се изправя срещу Леброн Джеймс, Стеф Къри, Янис Адетокунбо и Никола Йокич е нещо много хубаво. Когато бях на 19 години и играх с легенди от европейския баскетбол, се почувствах по същия начин“, разкрива 206-сантиметровият баскетболист. 

„Със сигурност моето семейство ще дойде с мен в началото. Това са мачове, които просто не сме гледали дори по телевизията. Христо Стоичков и аз не сме се чували от много време. В Барселона беше до мен, а той е истинска легенда там. Ако графиците и на двамата съвпаднат, може да се видим“, завърши Александър Везенков. 

Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани