11.2 C
София
петък, май 3, 2024
НачалоЕвропаАлександър Везенков: Баскетболът е като живота - нещо ти дава, нещо ти...

Александър Везенков: Баскетболът е като живота – нещо ти дава, нещо ти взима

Иска ми се да бъда пример за децата, казва още крилото на Олимпиакос

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков говори в предаването „Арена спорт“ по БНТ за загубения финал в Евролигата с Олимпиакос, индивидуалните успехи, битката в гръцкото първенство, както и евентуалното си бъдеще в НБА. Само седмица след драматичното поражение от Реал Мадрид в спора за трофея от най-престижната европейска клубна надпреварата в баскетбола Везенков призна, че все още се прокрадват мисли за този двубой, но бе категоричен, че в живота има далеч по-важни неща.

Ако в началото на сезона ни бяха казали, че ще вземем трите титли в Гърция и ще играем финал в Евролигата, всички щяха да са доволни. Да, в момента всеки мисли за мача с Реал Мадрид, защото бяхме много близко, но това е спортът и трябва да продължим да се борим. Не става въпрос само за последните три секунди. В последните минути ние не играхме добре, пуснахме леки кошове и им оставихме пространство да стрелят. Реал Мадрид все пак разполагат с много качествени състезатели и в крайна сметка загубихме мача„, започна звездата на Олимпиакос.

Не си крия емоциите. Когато са минали всички тези 8-9 месеца и ти си работил, а виждаш как за две минути трофеят си отива. Това обаче е баскетболът и всичко може да се случи. Миналата година стана почти същото. Баскетболът е като живота – нещо ти дава, нещо ти взима. Както казах, има много по-важни неща от това“, допълни Спортист №1 на България за 2022 година.

Избраният за най-полезен играч (MVP) на редовния сезон в Евролигата баскетболист заяви, че зад всеки един индивидуален приз стои много труд, а самият той не спира да се стреми към това да се развива и да става все по-добър.

„Зад всяка една награда стои много труд и работа. Това обаче не е най-важното. Най-важното е, че отборът завърши първи в редовния сезон и отиде още един път на Финална четворка. Без това нямаше как да дойдат и всички индивидуални награди. Аз тренирам през лятото и през годината и смятам, че вече се вижда прогрес. Искам да се развивам и да ставам по-добър с всеки изминал ден. Имам още много пред себе си“, споделя Везенков.

Българинът разкри още, че шумът около него не му пречи по никакъв начин и допълни, че с усърдната си работа се стреми да бъде пример за децата у нас.

„Да бъда честен не съм живял много време в България освен лятото, но знам, че хората в Ботевград ме уважават. Иска ми се да бъда пример за децата и те да си казват: „Ето, той тренира всеки ден. Защо и аз да не мога“. В Гърция всички, които гледат баскетбол живеят с отбора. Шумът не ми пречи. Всеки може да пише за далеч по-големи спортисти от мен без никакви последствия. През годините съм се научил да имам доверие на хората около мен„, заяви играчът на Олимпиакос.

Александър Везенков коментира, разбира се, и темата НБА и евентуалните преговори със Сакраменто Кингс, но все пак бе категоричен, че засега на преден план е битката за титлата в Гърция.

Мисля единствено как да станем шампиони на Гърция и кое ще бъде правилното решение за мен в този момент. Никой не знае какво ще стане след няколко години, така че ще реша как да продължа, когато му дойде времето. Чувствам се много добре, когато специалисти и треньори казват хубави думи, но знам, че това е бизнес и всичко опира до как, какво и кога. Разбрахме се, че ще бъде най-честно да свърши Евролигата и тогава да говорим. Ще видим дали имат конкретна оферта и какво аз искам. Аз съм готов за нови предизвикателства, но както съм казвал и преди Атина и Олимпиакос са моя дом и аз се чувствам прекрасно. За мен най-важното е кое е най-доброто за моето бъдеще“, споделя Везенков.

Накрая българският баскетболист говори и за това колко важна е подкрепата от неговите близки.

„Семейството ми е винаги до мен. Сега обаче е лесно, защото играя и се чувствам добре. Трудните моменти бяха преди. Знам, че много мои близки и приятели искат да гледат все повече мачове и това за мен е много радостно„, каза най-добрият ни спортист за миналата година.

Не се съмнявам, че ще станем шампиони на Гърция. Аз вярвам в този отбор и искам за втора поредна година да стана шампион на Гърция„, завърши Александър Везенков.

Снимки: Olympiacos B.C./Фейсбук/Еuroleaguebasketball.net/ESAKE.gr

ПрезGoogle
ИзточникBNT.bg
Виктория Петрова
Виктория Петрова
"В момента, в който решиш, че се отказваш, си спомни, че някъде там, на трибуните гледа едно дете, което иска да бъде като теб. Не го разочаровай."

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

Популярно

Последно коментирани